En Sıcak Konular

İsrail, genel seçimlerden dolayı susuyormuş

2 Haziran 2011 17:37 tsi
İsrail, genel seçimlerden dolayı susuyormuş Jerusalem Post: İsrail seçimlere malzeme olmamak için Davutoğlu'nun eleştirilerine kulak tıkıyor.

İsrail hükümeti yetkililerinin, ifadelerinin Türkiye’deki hafta yapılacak genel seçimlerde “sömürülmesini” önlemek için Ankara’nın eleştirilerine kulak tıkadığı öne sürüldü.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Jerusalem Post gazetesine konuşan kaynaklar, Tel Aviv’in 12 Haziran seçimlerinde rol oynamamak adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsrail karşıtı açıklamalarına yanıt vermediğini söyledi.

Gazetenin haberinde Davutoğlu’nun son birkaç gün içinde, seçim kampanyası için bulunduğu Konya’dan verdiği röportajlarda İsrail’i eleştirdiğine dikkat çekildi.

Davutoğlu’nun özellikle İsrail uluslararası hukukun üstünde ayrıcalıklı bir ülke olarak görülmesi durumunda Ortadoğu’da barışın sağlanmasının mümkün olmadığı ve İsrail’in geçen yıl Mavi Marmara baskınında insanlık suçu işlediği yorumlarına yer verilen haberde, “Öte yandan İsrail yönetimi, bugünlerde Türk siyasetçilerin söylediği her şeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kolayca kazanması beklenen seçimlerin prizmasından görüyor” denildi.

İsrailli yetkililer, Jerusalem Post’a bu açıklamaların büyük oranda iç siyaseti hedefleyen ifadeler olduğunu ve tepki göstermenin açıklamaları yapanın eline koz vermek anlamına geldiğini söyledi.

FİLO GİRİŞİMLERİ SÜRÜYOR

Bu arada, İsrail’in Haziran sonunda yola çıkması beklenen ikinci Gazze Özgürlük Filosu’nun önlenmesi için uluslararası kamuoyunu ikna çalışmalarına perde arkasından devam ettiği belirtildi.

İsrailli yetkililer BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un filoyla ilgili hafta sonu yaptığı açıklamaların Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkelere limanlarını filoya kapatmak için haklı bir gerekçe verdiğini söyledi.

Ban, Cuma günü Akdeniz çevresindeki ülkelerin hükümetlerine, bir mektup göndererek böyle filoları önlemek için nüfuzlarını kullanmaları çağrısı yapmıştı. Cumartesi günü ise Kanada Dışişleri Bakanı John Baird bir açıklama yayımlayarak, Gazze’ye gidecek insani yardım malzemelerinin resmi merciler kanalıyla gönderilmesini talep etmişti.

İSRAİL MEŞRUİYET ZEMİNİ ARIYOR

İsrailli yetkililer böyle açıklamaların filonun meşruiyetini azalttığını ifade etti. Dahası eğer İsrail bir kez daha filonun Gazze’ye ulaşmasını önlemek için müdahale ederse, bu tür açıklamaların operasyona uluslararası alanda meşruiyet zemini oluşturacağı belirtildi.

İsrail’in diplomasi faaliyetlerinin büyük bir çoğunluğu donanmanın bir kez daha filoyu durdurma ihtimaline karşı anlayışlı bir diplomatik ortam oluşturmayı amaçladığı ifade edildi.

Bu arada, İsrail hükümeti yaptığı araştırmalar sonucunda, organizatörlerin filoda 15 gemi ve 1500 gönüllü olacağı açıklamalarının bir abartı olduğunu, gemileri satın almak ve sigortalayacak şirketler bulmakta sorunlar yaşadığı bilgisini edindi.

Hürriyet



Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,321 µs