En Sıcak Konular

ABD üssüne karşılar

2 Haziran 2011 15:21 tsi
Kırgızistan’da muhalefet partileri, bu yıl sonunda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ile birlikte referanduma gidilerek, ABD askeri üssünün kapatılmasını istiyor.

Akıykat (Adalet) Parti Başkanı Alikbek Cekşenkulov'un başını çektiği muhalifler, düzenlenen basın toplantısında, ABD askeri üssünün kapatılmasını istedi. Muhalifler, cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte üsün kapatılması için referandum yapılmasını önerdi. Cekşenkulov, ABD üssün kalması durumunda Kırgızistan’ın komşu ülkeler karşısında düşman konumuna düşeceğini iddia etti. Dışişleri eski Bakanı Cekşenkulov açıklamasında, Kırgızistan’ın bağımsızlığının 20. yıldönümünde olduğunu hatırlatarak, ülkede geçen süre içinde çok taraflı dış politika yaşandığını belirtti. Cekşenkulov ülkenin jeopolitik konumun artık belli olduğunu kaydederek, Rusya’nın her zaman kendilerine destek çıktığının altını çizdi. Cekşenkulov, ABD askerinin ülkede gitmesini isterken, Rus askeri üssün kalması gerektiğini söyledi.
El Ünü (Halkın Sesi ), Kırgız Elderinin Keneşi (Kırgız Halk Meclisi) ve 7 Aprel Caştar Kıymılı (7 Nisan Gençler Hareketi) gibi muhalif parti liderleri ABD’nin askeri üssünü kapatması konusunda fikir beyan etti.
    Bu arada Kırgızistan Sosyal Demokrat Parti Başkanı Çınıbay Tursunbekov ise ABD’nin askeri üs için verilen sürenin 2014 yılında tamamlanacağını ifade ederek, üsün 3 yıl daha ülkede kalacağını belirtti. Tursunbekov ABD’nin bu 3 yıl içinde ödeyeceği kira bedelinin ise devlet bütçesine büyük katkı sağlayacağı kaydetti.
    Başkent Bişkek’e 30 kilometre uzaklığında bulunan Manas Uluslararası Havaalanı bünyesinde bulunan ABD askeri üssü, 2001 yılında faaliyete başlamıştı . Kırgız hükümeti 2009 yılında üssün kapatılması için karar alınca, taraflar yeniden masaya oturdu. Yeni anlaşmada askeri üssün ismi ’ ‘Tranzit Merkezi’ olarak değiştirildi. Yeni anlaşmaya göre, Pentagon Manas Tranist Merkezi için Kırgız hükümetine yıllık 60 milyon dolar ödüyor.

Cihan



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,821 µs