En Sıcak Konular

Rusya'dan 200 milyon dolarlık sukuk ihracı

2 Haziran 2011 14:02 tsi
Rusya, Haziran ayında sukuk ihracı yoluyla İslami finans dünyası yolunda ilk adımı atmaya niyetleniyor. Ülkenin ortasında Müslüman çoğunluğa sahip Tataristan Cumhuriyeti’nin girişimi müslüman ve Arap sermayesini çekmeyi hedefleyen bir adımdır.

Projenin destekçilerinden biri olan Leynar Yakubov bununla Rusya’nın Müslüman ülkeler için önemli olabildiğini göstereceğini söyledi ve İslami bankaların, Kur’ani yasakları dikkate almayan mevzuat sebebiyle halihazırda Rusya’da faaliyet göstermelerinin mümkün olmadığına işaret etti.

“İslam faizi yasakladığından, Sukuk, geleneksel borç tahvillerinde olduğu gibi borç ihracına dayanmaktan çok belirli varlıklarla (konut, bina veya petrol kullanımı gibi) teminatlandırılmaktadır. Yatırımcı da sabit bir faiz değil de bu varlıklardan elde edilen gelirden payını almaktadır” şeklinde ilave etti.

Yakubov, bu adım sayesinde 20 haziran’da Tataristan’ın başkenti Kazan’da piyasaya çıkarılacak olan ilk sukukun bu şehirdeki 200 milyon USD kıymetindeki iş merkezi inşasına tahsis edileceğini açıkladı. Ayrıca sukukun Tataristan hükümetince garanti edileceğini ve operasyon merkezinin Lüksemburg olacağını teyit etti. Aynı zamanda uluslar arası pazarın satın almaya hazır olduğuna dikkat çekti.

Fransız Haber Ajansı’na göre Yakubov, merkezi Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde olan İslam Kalkınma Bankasının, Ortadoğu ve Malezya’daki bankaların ve Rus bankalarının hepsinin bu pilot projeye ilgi gösterdiğini söyledi ve Rusya Maliye Bakanlığının Tataristan’da İslami bono ihracına destek verdiği açıklamasını yaptığını ilave etti. Ancak Rusya’nın geçmişte bu meseleye az önem verdiğini ve “Arap sermayesinin aslen Rusya’da mevcut olduğunu” hatırlattı.

“Deloitte” kuruluşunda analist olan Elnur Gurbanov, Tataristan deneyiminin Arap sermayesinin Rusya’ya çekilmesine yardımcı olabileceğini ancak sadece uzun vadede olacağını söyledi. İslami finansa ortam sağlamak için mevcut mevzuatın tadil edilmesinin zaman alacağını belirtti.

Yıllardır güneydoğu Asya ve Ortadoğu’daki Müslüman ülkelerle özel ilişkiler kuran Tataristan Rusya’yı, Britanya, Fransa ve Lüksemburg’un yaptığı gibi İslami bankaların faaliyetine izin veren kanuni çerçeveyi kabul etmeye davet ediyor.

“RIA Novosti” ajansına göre, Tataristan Başkanı Rüstem Minihanov mayıs ayı başında Dubai’de yapılan yatırımcılar forumu esnasında Rusya’da İslami bankaların kurulmasının “mümkün hatta zaruri” olduğunu ifade etti. Ancak Moskova’daki federal yöneticiler bu hususta büyük oranda muhafazakar bir tutum ortaya koymaktadırlar.

Rusya Bankalar Bölgesel Teşkilatı başkan vekili Oleg Ivanov’a göre, “İslami finans ile ilgili herhangi bir kanun bulunmadığı gibi hazırlanan bir kanun taslağı da bulunmamaktadır”.

Ivanov teşkilatının, hükümet tarafından iki ay önce kabul edilen 2015 yılına kadar olan bankacılık sektörü kalkınma planına İslami finansı dahil etmede nafile çaba gösterdiğini duyurdu ve “Hükümet ve Merkez Bankası bize destek sağlamadı” dedi. Bununla birlikte Ivanov İslami finansın ortaya çıkışının, İslami bankalar aktiflerinin 1 trilyon USD’ye ulaştığı bu zamanda Rusya’daki finans sektörünün kalkınmasına inkar edilemez bir fayda sağlayacağına işaret etti.

*Riyad - Ortadoğu (asharqalawsat) Gazetesi-

 



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs