En Sıcak Konular

Ahmedinejad görevden alınacak mı?

2 Haziran 2011 14:01 tsi
Ahmedinejad görevden alınacak mı?
Hamaney ile Ahmedinejad arasında güç mücadelesi devam ediyor. Hamaney ile Ahmedinejad arasındaki gerginliğin gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar sürmesi bekliyor.

İran'ın Dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad sıkı bir otorite mücadelesi içine girdi. Hamaney ile Ahmedinejad arasındaki gerginliğin gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar sürmesi bekliyor.

İran Meclisinin, Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın geçtiğimiz dönem Petrol Bakanlığına vekalet etmesini yasadışı bir yetki gaspı olarak nitelendirmesinin ülke yönetimi açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği bildirildi.

Enerji Komitesi tarafından sunulan ve Ahmedinejad'ın vekaletine son vermesini isteyen rapor İran Meclisinde hemen hemen hiç tartışılmadan 1'e karşı 165 oyla kabul edildi. Raporda Ahmedinejad'ın kritik öneme sahip Enerji Bakanını görevden alıp kendini vekil ilan etmesinin yasalara aykırı olduğu ifade edildi.

Ahmedinejad 2010 yılının sonlarında bazı bakanlıkları iptal ederek toplam bakan sayısını 17'ye indireceğini açıklamış bunun ardından da birçok bakanı istifa ettirtmişti.

Ancak bu hamle dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından tepki görmüş ve plan daha tam olarak uygulamaya geçmeden iptal edilmişti. Bu süreçte görevlerinden istifa eden bakanların yerine ise Ahmedinejad vekil olarak bakmaya devam etmişti.

Mecliste kabul edilen raporun mimarları arasında 2007 yılında Savunma Bakanlığı görevinden Ahmedinejad tarafından alınan Ali Larijani bulunuyor. Larijani, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla tanınıyor ve 2013 yılında büyük bir ihtimalle Devlet Başkanlığı seçimlerinde aday olabileceği ifade ediliyor.

İran'da petrol ve doğalgaz gelirleri ülkenin toplam gelirlerinin yüzde 80'ini oluşturuyor. Bu nedenle Enerji Bakanlığı son derece kritik bir mevzi. Bu noktada Ahmedinejad adeta Hamaney ve yanlılarıyla Enerji Bakanlığının kontrolü için savaş eriyor.

Son yaşanan gelişmenin ardından Ahmedinejad'ın önümüzdeki hafta yapılacak OPEC toplantısına katılmayacağı bildirildi. Toplantıya Ahmedinejad yerine vekillerinden birinin katılması bekleniyor.

Tabii iki blok arasındaki çatışmalar sadece bununla da sınırlı değil. Meclis geçtiğimiz hafta da Ahmedinejad'ın 2009 seçimleri öncesinde 9 milyon seçmeye 80 dolar rüşvet verdiği yönündeki iddiaların araştırılması için onay verdi.

Geçtiğimiz aylarda Hamaney, Ahmedinejad'ın bakanları görevden alma yetkisinin kısıtlanması için bir dizi girişimde bulundu. Ancak Ahmadinejad bu hamleye karşılık olarak Aralık ayında Hamaney'e en yakın isimlerden biri olan Dışişleri Bakanı Manucher Müttaki'yi görevden aldı.

Hamaney de bunun rövanşını İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi'yi görevden almak isteyen Ahmedinejad'ın kararını durdurarak aldı. Veto yiyen Ahmedinejad bu olayın ardından tam 11 gün kamuoyunun önüne çıkmadı.

Bu yaşanan gerginliğin 2012 yılındaki Meclis seçimleri ve 2013 yılındaki Devlet Başkanlığı seçimlerine de yansıması bekleniyor.

Başında dinî lider Hamaney'in bulunduğu muhafazakâr elitler, Ahmedinejad'ın önümüzdeki yıl yapılacak parlamento ve 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha güçlü bir pozisyona geçebilmek için kendilerine karşı gizli bir savaş içinde bulunduğunu öne sürüyor.

Petrol bakanı ile ilgili nihai kararı Hamaney verecek. Hamaney'in ayrıca Ahmedinejad'ı görevden alma yetkisi de bulunuyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs