En Sıcak Konular

'Nükleer enerjiyi düzenleyin, muzları değil'

2 Haziran 2011 13:59 tsi
'Nükleer enerjiyi düzenleyin, muzları değil' Avrupa muz yönetmeliğine göre AB’de satılan bir muzun en az 14 santimetre uzunluğunda ve 27 milimetre kalınlığında olması gerekiyor. Buna karşın Avrupa Birliği’ndeki nükleer reaktör işletmesinin ortak bir güvenlik standardı bulunmamaktadır.

Her ülke istediğini yapmakta ya da en iyi ihtimalle çok komik bir biçimde standartlaştırmayla çalışan AB-aygıtı birden bire her yetkide kendi göstermeye başladı.

Bundan daha saçma bir şey olamaz. AB’nin herhangi bir yerinde bir nükleer reaktör kontrolden çıkarsa bundan bütün kıta etkilenir. Ancak bu konu görmezden gelinerek her üye ülke ne yapacağına ve neye izin vereceğine kendisi karar verebilmektedir. AB’nin sadece gereksiz konularda standart oluşturma anlayışı sürdürülemez.

Hele de Fukuşima’dan sonra! Yoksa birlik sonunda Muz Cumhuriyeti’ne dönüşecektir. Yeri gelmişken karar yetkisi hakkında da şunları söylemek gerekiyor: İç politikada da nükleer enerji konusunda yetkinin kimde olduğu belli değildir. Enerji politikasında Almanya Hükümeti’nin gücü ne durumdadır daha doğrusu Alman hükümeti enerji politikasını nükleer enerji lobisinden ne oranda bağımsız sürdürebilmektedir?
Bunu bildiğimiz takdirde enerji üretimine azimli bir biçimde çalışarak alternatiflerle nükleer enerjiyi bir kenara itmek isteyen insanların çok daha fazla ihtiyaç duyduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Örneğin Almanya’da dün, güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik tesislerde güneş ışınlarından 120 milyon kilovat civarında elektrik üretilmiştir, bu oran dört nükleer tesisin bir günde üreteceği enerjiye eşittir. Galiba şu an kesin veriler ortaya koymak nükleer çılgınlık dönemini bitirmenin en iyi yoludur. Bu hem Almanya hem de tüm Avrupa için geçerlidir.

Ekopolitik / Çeviren: Emir Timur Kafkas / Der Tageszeitung, 25 Mayıs 2011, Fakten schaffen gegen den Wahnsinn

 



Bu haber 850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs