En Sıcak Konular

5 Prova

2 Haziran 2011 13:44 tsi
5 Prova Şimdi sahne(ler) hazırlanıyor...iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

1. Nato ve Rusya ilk birlikte tatbikat yaptı ama…

NATO-Rusya’nın ilk kez tatbikat yapmış olması elbette başlıbaşına haber ve ilgi çekici bir gelişme ama bu tarihi olayın Karadeniz’de yapılmış olması olayın bir başka boyutu. Haziran’ın 6 ile 10’u arasındaki tatbikata, NATO ve Rus savaş uçaklarının katılacak. Senaryo da şöyle: “bir Türk yolcu uçağının Karadeniz üzerinde uçuş rotasını değiştirmesi ve koordinasyonun kesilmesi üzerine Türk ve Rus savaş uçakları ortak hareket ederek hava korsanlarını etkisiz hale getirecek.”

 
2. Rum Kesimi “de” batıyor…

Yunanistan zaten iflasa gidiyor deniyor hep ama görünün o ki zaten o nokta yaşanıyor. Bugüne kadar pek söylenmeyen Rum Kesimi’nin durumunun da iyi olmadığıydı. Hatta kullanılan ifade şu, Yunanistan gidiyor, Rum kesimini de peşinden sürüklüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notunu üç basamak birden düşürmüş bulunuyor. İşin ekonomik boyutu, Rum Kesimi’ndeki bankaların aktif varlığının üçte birinin Yunanistan’daki krizden etkilenmeye açık olması. Siyasi boyutu ise sonra!..

3. İç Moğolistan’daki isyanı çıkartan kim?

Bu gelişme de biraz gölgede kaldı. Çin’in İç Moğolistan eyaletinde, hayli sorun çıktı. Moğollar bir çok kentte gösterisi düzenledi. Bölgenin başkenti Hohhot ve kimi kentlerde alevlenen gösteriler, Çin halkının göstericilere karşılık vermesiyle iyice yükseldi. Tabii Çin gösterileri bastırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu da evvelsi gün  bir açıklama yaptı. Olaylardan okyanus ötesi diye tanımladığı Amerika’yı suçladı.

4. Suriye kimleri affediyor?

Suriye hala karışık ve Esad’ın ayakta durup duramayacağı tartışması ile Ankara’nın hamleleri ilgiyle izleniyor. Bu noktada Şam yönetimi af ilan etti. Esad’ın ilan ettiği af neticesinde yüzlerce siyasi tutuklunun/mahkumun siyasi tutuklunun salıverildiği söyleniyor. Bu noktada ortaya çıkan bir iddia da, serbest bırakılacaklar arasında PKK’lıların da bulunduğu. Doğru mudur, doğru ise bu örgüt üyeleri nereye gidip ne yapacak merak konusu doğal olarak.

5. Siber savaş nedeni, İran-Merkel uçağı?

Bu madde aslında dün oluşturuldu ama bugüne kalmadı. Yani sonuçlarına işaretler gelmeye başladı.

a) ABD’nin Siber saldırıları savaş nedeni sayacak olmasının açıklanması yeni ise de konuşulması yeni değil. Önceden biliniyordu. Tabii burada tartışma noktası birden çok. Pentagon, “bir şehirde elektrik iletimi bu şekilde çökerse belki bir füzeyi sorumlusuna göndeririz” açıklaması teknik olarak net ama politik açıdan hiç açık değil. Dünya ahalisi bunu nereden bilecek ayrı konu. Bu tür bir savaş nedeni sayma (casus belli) uluslar arası hukuk açısından ne ifade eder zaten tartışılacak ama.. Daha dün ortaya çıkan haberin devamı yeni geldi. Çin’den gelişen bir siber saldırı haberi şu an iyibilgi’nin manşet haberlerinde yerini aldı.
b) Alman Başbakanı’nın Hindistan’a giderken İran üzerinden geçişinin Tahran yönetimi tarafından engellenmesi, hadi bekletilmesi diyelim elbette bir mesaj taşıyor. Diplomatik veya teknik anlaşmazlık ifadelerine kimsenin kulak asmayacağı ortada. Peki neden? Bu hayli geniş bir harita öyküsü. Avrupa, Hindistan’a silah, savaş uçağı satmaya çalışıyor ve bu gezide de bu konu gündeme geldi. Ama bu bile bölgesel hesapların çok küçük bir parçası. Çin-Pakistan, Hindistan-Batı, İran-Ortadoğu parçalı okumaları bu yıl içinde yeniden yazılacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,883 µs