En Sıcak Konular

Nesine?..

2 Haziran 2011 11:06 tsi
Nesine?.. İsrail’in bu imtiyazlı konumu paylaşması imkansız.. Küresel konumunu bu zemin üzerinden sağlamlayan bir ülkenin, bir başka ülkeye bonkör davranması, Tel Aviv’in onlarca yıllık devlet politikasında alerji yaratabilir…

Türkiye-İsrail ilişkilerinin hali konusunda uzun bir söylev-yazıya sanırız hiç gerek yok. Durum ortada. Üstelik bir yeni Mavi Marmara seyahati nedeniyle ve Ortadoğu’nun genel görünüşü itibariyle de soğukluk korunuyor.

Bu halde İsrail’in bir süredir devam ettirdiği ve Ankara’nın “Komşularla sıfır sorun” politikasına yönelik, “komşuları ile sıfır sorun” politikası bağlamında yeni bir durum söz konusu.

Daha doğrusu yeni bir durum değil de, o durumda yeni bir aşama; İsrail Meclisi Knesset, ilişkileri daha da zorlayacak bir karara imza atmaya hazırlanıyor. Knesset’in her yıl “Ermeni Soykırımını Anma Günü” planladığı söyleniyor.

Knesset Başkanı Reuven Rivlin’in, “Bir Yahudi ve İsrailli olarak, başka halkların uğradığı trajedileri tanımak benim görevimdir. Diplomatik kaygılar her ne kadar önemli olsa da bunlar başka bir halkın uğradığı felaketi inkar etmemize izin veremez” dediği söyleniyor. 

Bu ay içinde gelişen ilk olay değil bu; aynı parlamento 18 Mayıs’ta Ermeni iddialarının tanınması hakkında bir öneriyi kabul etmişti ve alt komisyona iletmişti.

Bunların hepsinin nihayetinde varacağı son soru şu: İsrail (sözde) bir Ermeni soykırımını tanıyabilir mi? Bu sorunun yanıtı Türkiye ile bir seri diplomatik ve küresel dengenin okunmasından geçecek elbette ama..

Asıl nokta şu, İsrail bu kararı alırsa, tüm dünya üzerindeki “unique” konumundan vazgeçmiş ve bir başka ülke ile paylaşmış olacak.

İşte bu zor, hayli zor bir karar olduğu gibi İsrail’in 10 yıllardır süren politik tecrübe ve pozisyonunun da değişmesi anlamına gelir.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 1,996 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,012 µs