En Sıcak Konular

İsrail'de Ordu - Dışişleri gerginliği

2 Haziran 2011 10:26 tsi
İsrail'de Ordu - Dışişleri gerginliği Rusya sınır dışı edince, fay hattı çatladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bir süre önce Rusya'dan sınır dışı edilen İsrail'in Moskova'daki Büyükelçiliğinde görevli Vadim Leiderman adlı askeri ataşenin "diplomatik teamüllere uymayarak, sınır dışı edilmesine neden olduğu" görüşünü dile getirdiler.

Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, Dışişleri, ilk incelemelerinde, henüz Leiderman'ın görüşlerine başvurmadı. Ancak Dışişleri yetkilileri, Rusya'nın bu konuda yaptığı açıklamaları doğrulayarak, ataşenin Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından 3 kez uyarıldığını da kabul ettiler.

İsrail Dışişlerinden bir yetkili, ancak bu konudaki karşılıklı münazaraların Moskova'daki İsrail Büyükelçiliği'nce tam olarak kendilerine aktarılmadığını, gönderilen kısa kriptoların ise durumun ciddiyetini ortaya koymaktan uzak olduğunu ifade ettiler.
    

DIŞİŞLERİ İLE ORDU ARASINDA SAVAŞ VAR

Haaretz'in haberinde, İsrail Dışişleri ile ordu yetkilileri arasında Leiderman'ın sınır dışı edilmesine neden olan koşullar üzerinden bir savaş yaşandığı da kaydedildi.

Buna göre, İsrail ordusunun üst düzey yetkilileri, ataşenin sorumluluğu ile ilgili İsrail Dışişleri'nin takındığı tavrı protesto etti. İsrail ordu yetkilileri ataşenin, büyükelçilik yetkililerince Rusya'nın endişeleriyle ilgili olarak düzenli bir şekilde bilgilendirilmediğini ve bu nedenle kendisinin de sorunun ciddiyet düzeyinin farkında olmadığını öne sürdüler.

İsrailli ordu yetkililerinin bir iddiası da Vadim Leiderman'ın sınır dışı edilmesinin, Rusya hükümetinin üst düzeyince kararlaştırılmış olmasının, İsrail'e bir mesaj gönderme amacına yönelik olduğu yolunda.

İsrail Dışişleri, ordu ve diğer savunma kuruluşlarının olayla ilgili ortak bir soruşturma yürütmesinin beklendiği de kaydedildi.

İsrail'in Moskova'daki askeri ataşesi Albay Vadim Leiderman, 12 Mayıs'ta Rusya güvenlik birimlerince sorgulanmak amacıyla kısa bir süre gözaltına alınmış ve hemen ardından kendisine ülkeyi terk etmesi için tanınan 48 saatlik süre içinde İsrail'e dönmüştü.

Moskova, Leiderman'ın, Arap ülkeleriyle Rusya arasındaki silah ticareti ile ilgili istihbarat topladığını; aynı zamanda İsrail silah sanayinin Rusya pazarındaki çıkarları konusunda da oldukça saldırgan bir tutum içinde olduğunu belirtmişti.



Bu haber 1,461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,616 µs