En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan Kürtlere ne sundu?

2 Haziran 2011 09:30 tsi
Başbakan Erdoğan Kürtlere ne sundu?
Kürt (ve Türk) ulusalcılığının ayrıştırıcılığına karşı, Başbakan "birleştirici" bir söylem tutturdu. Peki, neydi bu söylem?..

Emre Aköz / Sabah

Bilhassa PKK-BDP çizgisinin, CHP ile resmi olmasa da pratikte ittifak kurması... Her fırsatta AK Parti'ye saldırırken, CHP'ye arka çıkması... Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu'nun salı günü Diyarbakır'da miting yapması... Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır mitingini daha da merak uyandırıcı hale getirmişti.
Acaba Erdoğan neler söyleyecekti?
Başbakan'ı taşıyan Ana uçağı seçim yasakları başlamadan önce, dün saat 13.00'te Diyarbakır'a uçacaktı.
İstanbul trafiği yüzünden, kalkışa yarım saat kala Atatürk Havalimanı'nın VIP salonuna nihayet ulaştığımda, boşuna telaş ettiği anladım:
Başbakan Erdoğan, bekleme salonundaki ekranda, İstanbul, Diyarbakır ve İzmir için hazırladıkları özel projeleri anlatıyordu.
Yani daha Diyarbakır'a gitmeden ve mitingde söyleyecekleri dinlemeden, Başbakan'ın hayallerinin yaklaşık yarısını biliyorduk!

***

Yine de Diyarbakır önemliydi: Çünkü burası çok boyutlu bir siyasi sorunun merkezi. "Kürt Sorunu" dendiğinde de akla Diyarbakır geliyor, "PKK Sorunu" dendiğinde de...
Normal programdan bir buçuk saat sonra kente vardık. Az sonra kara bulutlar kocaman damlalarını tepemize göndermeye başladı. Acaba İstasyon Meydanı'nı dolduranları kaçırtacak mıydı?
Hayır. Yağmur çabuk geçti. Diyarbakırlılar alanı çoktan doldurmuş, hatta yoğunluktan ve yorgunluktan bayılmalar bile başlamıştı.
Sunucunun, diğer sıfatların yanı sıra, "Büyük Usta" diye takdim ettiği Tayyip Erdoğan, halklar arasındaki "ortak noktalara" değinerek başladı konuşmasına...
Kürt (ve Türk) ulusalcılığının ayrıştırıcılığına karşı, Başbakan "birleştirici" bir söylem tutturdu.
Peki, neydi bu söylem? Elbette ki İslam dini... Ulusalcıların çatlattığı kardeşliği, ancak inançlar yapıştırabilirdi. Bu noktada ünlü, "Biz Yaratılanı, Yaradan'dan ötürü severiz" söylemini kullandı.

***

İkinci birleştirici nokta ise tarihti: Türklerle Kürtlerin ortak tarihi...
Selahattin Eyyubi'den... Çanakkale'de, Sarıkamış'ta, Kurtuluş Savaşı'nda omuz omuza savaşmış Kürt ve Türklerden söz etti Erdoğan...
Sık sık BDP'ye yüklenen Erdoğan, "Onlar insan değil, Kürt arıyor" dedi ve şöyle devam etti: "Ne Türk milleti, ne Kürt milleti... Biz insanı seviyoruz" dedi.
Öldürülen Kürt imamdan, saldırıya uğrayan Kürt imam-hatip öğrencilerinden söz ettikten sonra konuyu BDP'ye bağladı Erdoğan: "Niye böyle yapıyorlar? Çünkü onlar 'Kürtlerin dini Zerdüştlüktür' diyorlar."
Bundan üç beş yıl öncesi olsa, Erdoğan'ın sözleri laikçi başsavcıların kaşlarının kalkmasına yol açar, kapatma hazırlıkları başlar, askerci medya "İşte irtica" diye yaygarayı kopartırdı.
Halbuki bugün PKK şiddeti ve BDP'nin Kürt ulusalcılığı karşısında İslam dini, çok önemli bir "toplumsal çimento" olarak ortaya çıkıyor.

***

Başbakan Erdoğan'ın öne sürdüğü üçüncü faktör ise AKP'nin alametifarikası haline gelen yatırımlardı, kalkınma felsefesiydi...
Duble yolardan, hastanelerden, Dicle kıyısına kurulacak yaşam merkezlerinden, mevcut askeri havaalanı ile alakası olmayan, yeni ve modern bir havaalanından bahsetti Erdoğan... GAP ve Silvan projelerinden...
"Şu anda bakanlarımız, tam 71 tesisin açılışını yapıyor" dedi Başbakan. Diyarbakırspor'u Süper Lig'de görmek istediğini belirtirken 30 binlik stat sözü verdi.
"Müjde" diyerek sunduğu proje ise bütün okullara kara tahta yerine akıllı tahtaydı. (Bir ara anlatırım, müthiş bir şey bu akıllı tahta denilen büyük dijital ders ekranı.)
Şapkadan çıkan tavşan ise bence bütün öğrencilere bedava verilecek olan elektronik kitaptı.
Elektronik kitap sayesinde gerekli tüm kitaplar, tablet bilgisayara benzeyen alete sığacak.
Toparlarsak... Başbakan, PKK-BDP çizgisinin ulusalcılığına karşı, Kürt vatandaşlara ortak inançlarımızı, ortak tarihimizi ve kalkınan Türkiye'den alacakları payı sundu.
Hangisinin daha önemli olduğunu 12 Haziran'da göreceğiz ama benim daha söyleyeceklerim var. (Yarın...)

 



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs