En Sıcak Konular

IMF de AB gibi bize iki yüzlü davrandı

2 Haziran 2011 00:18 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin çok önemli noktalardan buraya geldiğini belirterek, "IMF'den 1 milyar dolar borç almak için 3 takla, 2 parende atmaya başlamıştık neredeyse. IMF, bunlar yetmez 2 de burgu at diyordu. IMF, Türkiye'ye sistem ola

MÜSİAD Adana Şubesi'nin kuruluşunun 21. Yılı etkinliklerine katılan Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin ekonomide çok büyük mesafeler katettiğini söyledi. AB'nin iki yüzlü olduğunu söylerken AB'ye karşı olmadığını, sonuna kadar Türkiye'nin haklarını alması gerektiğini aktaran Çağlayan, "Orada hak gaspına izin vermeyeceğiz. 1999'da Türkiye'nin IMF'ye borcu 893 milyon dolardı. 1 milyar dolardan az. 2002'ye geldiğimizde borç 27 milyar dolar olmuştu. Eğer 1 milyar dolar kredi alamazsa memurunun maaşını ödeyemezdi. Size milattan önceden bahsetmiyorum 9 yıl önceden bahsediyorum. Bugün IMF'ye dirseğimizin tersini gösterdik. IMF'ye hiç bir zaman kızmadım. Bizi IMF'ye muhtaç edenlere kızdım. IMF'ye borcu 8,5 yıl önce 27 milyar dolardı. Bugün 4,8 milyar dolara düştü. İstesek bugün kapatırız. 2013'de IMF ile hesabı sıfırlıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin akla hayale gelmeyen şeyler yaptığını dile getiren Çağlayan, 36 milyar dolar toplam ihracat yapan bir ülke iken bugün iki sektörü 38-39 milyar dolar ihracat yapan bir ülke haline gelindiğini dile getirdi. İlk beş aylık ihracatın 55 milyar dolara dayandığına dikkat çeken Çağlayan, "Krizde tedbir almasa, dünyayı taramasak, müşterinin ayağına gitmeseydik inanın Türkiye 100 milyar dolar ihracatın altına düşecek ve bu da bize psikolojik çöküntü getirecekti" dedi.

İş aleminin önündeki çer çöpü temizlediklerini kaydeden Çağlayan, sadece duble yol yapmadıklarını, sanayici ve işadamları için, ekonominin otobanlarını da yaptıklarına vurgu yaptı. Çağlayan, "Sizlere de çıkın yanınızdayız, arkanızdayız bu otobanda bastırın dedik" diye konuştu.

"TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ NOKTALARDAN BURAYA GELDİ"

2023 için 500 milyar dolar ihracata yelken açtıklarını anlatan Çağlayan şöyle devam etti: "Türkiye dünyanın ilk 10 ekonominin arasına girecek. Girer mi? Bal gibi girer. 8,5 yılda bunu uzaylılar mı yaptı, sizler gerçekleştirdiniz. Cumhuriyet tarihinde iki önemli hadise var. Biri Türkiye artık 12 yıl vadeli program yapabiliyor. Yıllarca uzun vadeli program yapın dedik. Uzun vadeden kastımız 2-3 yıldı. Enflasyon hedefleri konurdu, yılın yarısı gelmeden hedefler bozulurdu. Ama şimdi Türkiye artık öyle bir istikrar yakalamış ki, 2023 yılının vizyonunu yapıyoruz. O zamana kadar ne yapacaklarımızı tek tek ortaya koyuyoruz. Her 4 yılda bir ihracatımız nerede olacak diye, Türkiye neleri yapacak tek tek ortaya koyuyoruz. Bunlar tüm dünya ülkeleri tarafından benimseniyor. Yabancı işadamları tarafından benimseniyor. Türkiye'de 9 yıl önce en uzun vade 1 yıldı. Kısa vade o gündü, ertesi günü göremezdik. Bunları unutmayalım. Türkiye çok önemli noktalardan buraya geldi."

"KRİZ DÖNEMİNDE KREDİ NOTU 2 KADEME ARTAN TEK ÜLKEYİZ"

Türkiye'nin küresel krizde kredi notu 2 kademe artan tek ülke olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, "Evet, ihracatımız evet azaldı. 132 milyar dolardan 102.2 milyar dolara düştü. İpin ucunu bıraksak 90 milyar doların altına düşecekti. Çünkü ihracat yaptığımız pazarlar daraldı. 21 milyar dolar Avrupa pazarında ihracatımız azaldı. 21 senti bile rekabetten kopmadan ortaya çıkan bir sonuç değil. Tamamen pazarlarının daralmasıyla ortaya çıkan bir sonuç. İhracatın yüzde 50'sini Avrupa'ya yapıyoruz, yüzde 95'i sanayi ürünü. İngiltere'de evlerde kullanılan her 10 buzdolabının 8'i Türk malı, 3 televizyonun bir tanesi Türk malı. Ben bundan gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Geçmişte komşu ülkelerle silah elde neredeyse karşılıklı çatışmaya girileceğini kaydeden Bakan Çağlayan şunları söyledi: "Suriye'yi hatırlayın. Bugün aramızda sınırı, mayınları kaldırdık. Rusya ile vizeyi kaldırdık. Ben talebeyken o günkü şartlarda komünistler Moskova'ya diye çok bağırmıştım. Bana o gün biri çıkıp, gün gelecek Türkiye Rusya ile vizeyi kaldıracak, antlaşma imzalayacak deseydi vallahi olmayacağına dair iddiaya girerdim. Biz komşu ülkelerle 2002 yılında sadece 7 milyar dolar ihracat yaparken bugün 49 milyar dolara ulaştık. İnsan ticaretin en güzelini komşusuyla yapar. Bugün gelmiş olduğumuz nokta son derece sevindirici. Türkiye bütçe disiplinini sağlamıştır. 2009 krizinin atlatılmasının en önemli nedeni, bütçe ve mali disiplinin sağlanmasıdır."

"YILLIK 15-20 MİLYAR DOLAR YABANCI PARA YATIRIM İÇİN GELİYOR"

80 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım yabancı sermayesinin 14,5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, "2003-2010 arasında doğrudan yabancı sermaye tam 94 milyar dolar. Yıllık 15-16 milyar dolar para Türkiye'ye yatırım için geldi. Bize 4 saatlik uçuş mesafesinde tam 56 ülke var. Bu 56 ülkede dünya nüfusunun 4'de biri yaşıyor. Verdiniz bir malı 4 saatte dünyanın her hangi bir yerine götürebiliyorsunuz. Bu yüzden ülkemiz güçlü ekonomisiyle cazibe merkezi. " şeklinde konuştu.



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,116 µs