En Sıcak Konular

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde ek sure verildi

1 Haziran 2011 20:28 tsi
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, elektrik dağıtım bölgeleri ihalelerini kazanan tüm şirketlerin ek süre talebine olumlu cevap verdi.

ÖİB kararına göre şirketlere yüzde 2 teminat ödeme şartı kondu ve 3 ay ek süre tanındı. Şirketlerin ödeyeceği teminat miktarı ise toplamda 190 milyon doları buluyor. Teminatlar miktarlarının bir ay içerisinde yatırılması gerekiyor.

Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet'in 1,2 milyar doları ödeyemeyerek Başkent Gaz'ı devralamamasının ardından belirsiz sürece giren 10,8 milyar dolarlık elektrik dağıtım özelleştirmelerinde sorun aşıldı. Şirketlerin 3 ay sonunda 10,8 milyar dolarlık ihalelerde 6,8 milyar dolar peşinatı yatırarak dağıtım bölgelerini devralması gerekiyor. Aksi halde şirketlerin bugüne kadar yatırdıkları tüm teminatlar yanacak ve ihalelerde sırasıyla ikincilerle görüşülmeye başlanacak. Bu durumda ise şirketlerin ilk teminatları ile birlikte yaklaşık 300 milyon doları yanmış olacak.

Ek süre talebi için Toroslar, Dicle, Gediz, Trakya 'nın yanı sıra AYEDAŞ ve Boğaziçi işinde yollarını ayıran ortaklar Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet de ihalelerde 3. ortakları İş-Kaya ile süre uzatımı talebinde bulundu. Başkentgaz'da 107 milyon dolar teminat yakan çılgın Mehmetlerin bir ay içinde Boğaziçi için yaklaşık 59,8 milyon dolar, AYEDAŞ için 36,2 milyon dolar daha teminat ödemesi gerekiyor. Ortakların 3 aylık süreçte hem yollarını ayırmak için anlaşmaları hem de iki bölgenin ilk taksiti olan 3,5 milyar doları bulmaları gerekecek. Vergi borçları ile sarsılan Karamehmet'in ise Kazancı ile ortaklığı bitirme noktasında anlaşarak yola yeni ortak ile devam edeceği belirtiliyor.

Park grubu ise Akdeniz Elektrik Dağıtım şirketinde 10 milyon dolarlık teminatını yakarak ek süre talebinde bulunmadı. Akdeniz bölgesi için Özelleştirme İdaresi, ÖYK kararı gereği ihalede dördüncü olan EnerjiSA'yı resmi muhatap alacak.

(CİHAN)



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,543 µs