En Sıcak Konular

Türkiye'ye düşmanca davranan birinci ülke

1 Haziran 2011 17:49 tsi
Türkiye'ye düşmanca davranan birinci ülke TESEV'in yaptığı 'Türkiye'de Dış Politika Algısı' adlı kamuoyu araştırmasına göre ''Türkiye'ye düşmanca davranan ülkeler'' sırasında birinci ülke...

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) yaptığı ''Türkiye'de Dış Politika Algısı'' araştırmasına göre, Türkiye toplumunun yüzde 65'i, hükümetin izlediği dış politikadan memnun ve bölgedeki sorunların çözümünde rol almasına destek veriyor.

Araştırma sonuçlarını TESEV'de düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker, araştırmanın, 6-14 Aralık 2010 tarihleri arasında Türkiye genelinde 18 yaş üstü 1000 katılımcı ile bilgisayar destekli telefon görüşmeleri yöntemiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Paker, araştırma ile amaçlarının ''Türkiye toplumunda dış politika söz konusu olduğunda hangi konulara önem verildiğini, izlenmekte olan mevcut siyasetin ne derecede destek gördüğünü anlamak ve anlatmak'' olduğunu ifade etti.

Toplantıda daha sonra TESEV Dış Politika Programı Direktörü Sabiha Senyücel Gündoğar, araştırma sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.

Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 54'ü dış politika ile ilgilendiklerini belirtirken, ilgilenmeyenlerin oranı yüzde 46 olarak çıktı.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de hükümetin takip ettiği dış politika yüzde 65 oranında desteklenirken, destek vermeyenlerin oranı 22, kararsızlar yüzde 10 ve bilmeyenler de yüzde 3 olarak ortaya çıktı.

Katılımcıların birden fazla cevap verdikleri ''Türkiye'ye düşmanca davranan ülkeler'' sorusunda ise yüzde 40 ile ''İsrail'' yanıtı ilk sırada bulunurken, ABD yüzde 33 ile ikinci, Yunanistan yüzde 16 ile üçüncü, Fransa yüzde 8 ile dördüncü ve Irak yüzde 7 ile beşinci sırada yer aldı.

Araştırmanın ''AB ve Türkiye İlişkileri'' bölümünde ortaya çıkan sonuçlara göre de katılımcıların yüzde 69'u Türkiye'nin AB'ye üyeliğine destek verirken, yüzde 26'sı AB üyeliğine karşı çıktı. Katılımcıların yüzde 5'i ise bu konuda bir görüş bildirmedi.

AB üyeliğini destekleyen katılımcılara ''AB'ne neden destek verildiği'' sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 22'si ''vize alımını kolaylaştırmak'', yüzde 21'i ''ekonomik yarar'', yüzde 13'ü ''demokrasi'', yüzde 8'i ''iş olanakları'' ve yüzde 7'si de ''hayat standartlarının yükseltilmesi için'' yanıtını verirken, yüzde 29'luk bölümünü de diğer gerekçeler oluşturdu.

Araştırma sonucuna göre, katılımcıların yüzde 30'u ''Türkiye'nin asla AB'ye üye olamayacağı'' görüşünü taşırken, yüzde 20'si 5-10 yıllık süre içinde, yüzde 16'sı 5 yıl içinde, yüzde 8'i 11-20 yıl içinde, yüzde 5'i 20 yıldan sonra üye olunacağı düşünürken, katılımcıların yüzde 21'i ise herhangi bir görüş belirtmedi.

Kıbrıs konusunda, sorunun çözümünde AB'nin rolüne katılımcıların yüzde 46'sı olumlu, yüzde 29'u olumsuz bakarken, yüzde 13'ü ne olumlu ne olumsuz baktığını ifade etti. Yüzde 12'lik bölüm ise görüş bildirmedi.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

ABD ile olan ilişkilerde ise katılımcıların yüzde 52'si ABD'nin Türkiye'ye yaklaşımını dostça bulmazken, dostça bulanların oranı yüzde 27 oldu. Katılımcıların yüzde 17'si aynı soruya ''ne dostça, ne değil'', yüzde 4'lük bölüm de ''Bilmiyorum'' yanıtını verdi.

Araştırmada, ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceğine yüzde 53 olumlu bakarken, yüzde 24'lük kesim ilişkilerin geleceğini olumsuz görüyor. Katılımcıların yüzde 19'u bu konuda ''ne olumlu ne olumsuz'' yanıtını verirken, yüzde 4'ü de görüş belirtmedi.

Katılımcılara ABD Başkanı Barack Obama ile ilgili görüşleri sorulduğunda ise Obama'nın başkanlığına olan desteğin yüzde 67 ile kendi ülkesinden daha fazla olduğu sonucu ortaya çıktı. Katılıcıların yüzde 14'ü Obama'nın başkanlığına olumsuz bakarken, yüzde 14'ü ''ne olumlu ne olumsuz'', yüzde 5'i de ''Bilmiyorum'' yanıtını verdi.

''Ortadoğu ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye'nin bölgede etkin bir rol alması''nın desteklendiği araştırmada, ''Türkiye Ortadoğu için bir model olabilir mi?'' sorusuna katılımcıların yüzde 72'si olumlu yanıt verirken, yüzde 18'i ''hayır'' dedi ve yüzde 10'u da görüş belirtmedi.

Katımcıların yüzde 75'inin de Filistin-İsrail sorununda Türkiye'nin arabuluculuk yapabileceğini düşündüğü araştırmada, katılımcıların yüzde 18'i buna karşı çıkarken, yüzde 7'si bilmediğini ifade etti.

'Kafkasya-Orta Asya ve Türkiye İlişkileri''nde ise katılımcıların yüzde 39'u Ermenistan ile diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve sınırların açılmasını desteklerken, yüzde 44'lük kesimin buna karşı çıktığı, yüzde 9'unun kararsız kaldığı ve yüzde 8'inin görüş belirtemediği görüldü.



Bu haber 1,857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,098 µs