En Sıcak Konular

Putin'den veryansın: Kriz olmasaydı...

1 Haziran 2011 17:38 tsi
Putin'den veryansın: Kriz olmasaydı... Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 2009'da yaşanan küresel ekonomik kriz nedeni ile ülke ekonomisini iki kat büyütemediklerini söyledi.

VIP Premier dergisine mülakat veren Putin, 2000 yılında devlet başkanı olduğunda on yıllık sürede gayri safi milli hasılanın iki katına çıkartılmasını hedeflediklerini, ekonomik kriz nedeni ile bunu başaramadıklarını söyledi. Vladimir Putin'e göre Rusya, 2020 hedefinde iki kat büyüyecek ve dünyada ilk beş ekonomi arasına girecek.

Ekonomik krizin bir kez daha Rusya ekonomisinin hammadde kaynaklı olduğunu gösterdiğini ifade eden Putin, "Mali yapımız zayıf, temel piyasa kurumları yeterli değil ve rekabet gücünde de başarılı değil" eleştirisi getirdi. Rusya gelişmekte olan ülkeler Çin, Hindistan ve Brezilya'dan daha fazla ekonomik kriz sürecinden etkilenmiş ve yüzde 8 küçülmüştü.

GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA İKİ KATINA ÇIKACAK

Yeni realiteler ve muhtemel gelişmeler ışığında heddeflerin yenilenmesi gerektiğini kaydeden Rusya Başbakanı, "Gayri safi milli hasılanın iki katına çıkarılması hedeflerimiz arasında. Ülkenin gelişimi adına bunu stratejik bir hedef olarak görüyoruz. Kriz öncesi buna yaklaşmıştık" ifadelerini kullandı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da nisan ayında konuşan Putin on yıllık süre içinde Rusya'nın dünyanın en büyük beş ekonomisi arasına gireceği, kişi başına milli gelirin de 35 bin dolara çıkarılacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF)'nin verilerine göre Rusya dünyanın altıncı büyük ekonomisi durumunda. Ancak düşük verimlilik, tarihi geçmiş alt yapı, modern teknolojinin olmaması nedeni ile kişi başına düşen milli gelir açısından ise dünyada 52. sırada yer alıyor.

RAKAM DEĞİL KALİTE ÖNCELİK

Ekonomik krizin Rusya'nın planlarında önemli değişiklikler yapmasına neden olduğuna vurgu yapan Rusya Başbakanı, "Şimdi Rusya'da rakamlar açısından büyüklük çok büyük önem ifade etmiyor. Kaliteli olması öncelik. İşçi verimliliğinin artırılması ve endüstriyel yeterlilik sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için gerekli" dedi.

Rusya Strateji 2020 belgesinin önümüzdeki on yıl içinde Rusya ekonomisinin büyüme hedefleri dikkate alınarak güncellendiğine işaret eden Putin, "Rekabet gücü yüksek bilgi, yüksek teknoloji merkezli ekonomi, inovasyon ve sosyal gelişim hedefli çalışmalara öncelik vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın ekonominin bütün sektörlerinde rekabet gücünün artırılmasının zorunlu olduğuna değinen Putin, "Bin yıllık tarihimiz, doğal kaynaklarımız ve kültürel mirasımızla gurur duymalıyız. Ancak teknolojiden insan kaynaklarına, endüstriyel üretimden sanata kadar tüm sektörlerde rekabet gücümüzü artırmak zorudayız" ifadelerini kullandı.

ESKİ SOVYET ÜLKELERİ İLE ENTEGRASYON

Eski Sovyet ülkeleri ile entegrasyon sürecinin geliştirilmesinin Rusya'nın öncelikleri arasında olduğuna değinen Putin, "Sovyetler Birliği'nin dağılması 20. yüzyılın en büyük trajedik olaylarından. Bu coğrafyada entegrasyon süreci için harcama yapmak gerekiyor" dedi. Rusya'nın ağırlığının olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu'nda ekonomik yardım programlarını sürdüreceklerine değinen Rusya Başbakanı, oluşacak yapının yeni üyeler için de cazip hale getirileceğini belirtti.

Cihan



Bu haber 1,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs