En Sıcak Konular

Yunanistan'da eylemler doruğa ulaştı

1 Haziran 2011 14:32 tsi
Yunanistan'da eylemler doruğa ulaştı Yunanistan'da Parlamentoya girmeleri çevik güç tarafından engellenen göstericiler daha sonra Parlamentonun giriş çıkışlarını kapattı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, hükümetin mali krizden çıkmaya yönelik kemer sıkma politikasını protesto ederek Parlamento önündeki Sintagma meydanında toplanan ve kendilerini "bıkkın" ve "öfkeliler" olarak adlandıran vatandaşların gösterileri sürürken, dün geç saatlerde bir grup göstericinin Parlamento'ya girmek istemesi üzerine gerginlik yaşandı.

Parlamentoya girmeleri çevik güç tarafından engellenen göstericiler daha sonra Parlamentonun giriş çıkışlarını kapattı.

Yunan medyası, dün sayıları ilk kez 30 bini aşan göstericilerle polis arasında süren müzakereler sonucunda içeride mahsur kalan bazı milletvekillerinin polis ve itfaiyenin yardımıyla karanlıkta el fenerleriyle arka kapılardan dışarıya çıkarıldığını kaydetti.

Bu arada, Sintagma meydanında toplanarak protestolarını gün boyunca çeşitli eylemlerle sürdürürken, kendi aralarında oluşturdukları çalışma gruplarıyla bundan sonraki eylemler için karar alan göstericiler, 5 Haziran'da tüm Avrupa çapında büyük bir protesto eylemi düzenlemesini kararlaştırdıklarını açıkladı.

Atina'da 7 gündür süren protesto eylemini "Avrupa'nın İlk İsyanı" olarak adlandıran göstericiler ayrıca, Sintagma meydanına ses tertibatı yerleştirilmesi için aralarında para toplanmasını kararlaştırdı.

Öte yandan, ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik hazırlanan ekonomik kalkınma programının uygulanması konusunda siyasi uzlaşma sağlanmaması üzerine erken seçime gidilmesini isteyen aşırı sağ LAOS Partisi Başkanı Yorgos Karacaferis, "hükümeti bu yönde bir karar almaya mecbur etmek için kendi milletvekillerini istifa ettirmeyi düşündüğünü" söyledi.

Karacaferis katıldığı bir televizyon programında, haziran ayının Yunanistan için son yılların en kötü ayı olacağını ancak birilerinin hala bunu anlamak istemediğini belirterek, "Böyle bir hareket, iktidar ve ana muhalefet kriz anında, düşmanın kapıda değil içeriye girmiş olduğu bir anda başka şeylerden söz ederken, baygınlık geçiren bir sisteme tokat etkisi yapacaktır. Bunun daha fazla sürmeyeceğini anlamalılar" dedi.

Bu arada, Yunanistan'da çalışmalarını sürdüren Troyka Heyeti'nin, tasarruf önlemlerinin uygulanması ve yeni yardım karşılığında devlet varlıklarının özelleştirilmesi konusunda hazırladığı raporun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Yunan basınında daha önce çıkan haberlerde, "IMF'nin, Yunanistan'ın, mali krizden çıkmasına yönelik açıklanan ekonomik programa tam olarak uymaması nedeniyle ortaya çıkan yeni ihtiyaçların karşılanmasına yönelik yeni bir yardım paketi karşılığında, yeni sert önlemler talebinde bulunduğu" belirtilerek, "yardım paketinin hazırlanması ve mali yardımın Haziran ayındaki 5. taksitinin serbest bırakılması için, aralarında Yunan Telekomu (OTE) ile Yunanistan Elektrik Kurumunun (DEH) ve Atina Elefterios Venizelos Havalananın da bulunduğu devlete ait bazı kurumların kesin bir süreç içerisinde tamamen özelleştirilmesini talep ettiği" öne sürülmüştü.



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs