En Sıcak Konular

'Cep telefonu kanser yapıyor '

1 Haziran 2011 10:58 tsi
'Cep telefonu kanser yapıyor ' İmza: Dünya Sağlık Örgütü

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kanser Araştırmaları Kurumu, cep telefonu ve kablosuz iletişimin beyin kanserine neden olabileceğini açıkladı.

Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi'nin himayesinde Fransa'nın Lyon kentindeki 7 günlük konferansın son gününde açıklama yapan çalışma grubunun başkanı Jonathan Samet, "toplanmaya devam eden kanıtların cep telefonunun şüpheli kanser yapıcı sınıflamasına alınması gerektiğini gösterdiğini" belirtti.

3G ile geleceğinizi yakmayın

YENİ BULGULARA ERİŞİLDİ
14 ülkeden 31 kanser uzmanının yaptığı toplantıdan sonra konuşan Samet, bu sınıflandırmanın cep telefonunun kanser yapma riski olduğu ve kanser riski ile cep telefonu arasındaki ilişkinin yakından izlenmesi gerektiği anlamına geldiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cep telefonunun beyin kanseri yapabileceğine ilişkin yeni bulgulara erişildiğini Londra'dan da bildirdi.

"RİSKİ AZALTACAK ÖNLEMLER ALIN"
Dünya Sağlık Örgütü ise kamuoyuna cep telefonunun riskini azaltacak önlemler almaları uyarısında bulundu. Örgüt, buna örnek olarak ise telefonların mesajlaşma ve hands-free özelliklerinin daha yaygın kullanılmasını gösterdi.

İşin ucunda çocuklarınız var

"KESİNLEŞMİŞ BULGU YOK SADECE OLASILIK"
Dünya Sağlık Örgütü'nün bir kolu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi, bu bulguların sadece kablosuz iletişim araçları ile kanser arasında bir ilişki olabileceği anlamına geldiğini, bu konuyla kesinleşmiş bir bulgu olmadığını açıkladı.

DSÖ kanser yapıcı maddeler için 5 sınıflandırma yapıyor.

Grup 1'de kanser yapanlar, Grup 2a'da  muhtemel kanserojenler, Grup 2b'de olası kanserojenler, Grup 3'te kansere neden olmayanlar ve Grup 4'te henüz sınıflandırılmayanlar yer alıyor.


CEP KULLANICILARI NE YAPMALI?
Dünya Sağlık Örgütü her ne kadar kablosuz iletişim araçlarıyla kanser arasında kesinleşmiş bir ilişkinin kanıtlanmadığına vurgu yapsa da bu cihazların daha az riskli şekilde kullanılmasına yönelik uyarıda bulunması gözleri cep telefonu kullanıcıları tarafından alınabilecek önlemlere çevirdi.

PC World dergisi de bu önlemleri yaptğıı bir haberler sıraladı.

İşte cep telefonu riskini minimuma indirecek bazı önlemler:

MİKROFONLU KULAKLIK VEYA HANDS-FREE ÖZELLİĞİNİ KULLANIN:
Hemen hemen tüm cep telefonlarının standart aksesuarları arasında bulunan mikrofonlu kulaklıklar, kişinin maruz kalacağı radyasyon seviyesini azaltıyor. Diğer bir seçenek ise hands-free yani telefonu kulağına götürmeden uzakta tutarak konuşabilme özelliğini kullanmak. Bu da artık yeni rnesil telefonların hemen hemen hepsinin standard özelliği ve bu özellik tek tuşla kullanılabilir. Fakat kalabıl ortamlarda kimsenin konuşmanıza şahit olmasını istemiyorsanız o zaman kulaklıkla konuşma seçeneği sizin için en iyisi.

CEP TELEFONUNU 1 KOL BOYU UZAKTA TUTUN:
Her ne kadar şimdilik sadece birer iddia olsa da radyasyonun sperm sayısını ve miktarını etkilediğine yönelik iddialar da var. Elbette bu bir şehir efsanesi olabilir. Fakat sonuçta risk riskdir. Hamile kadınlar içinse bebeğin radyasyondan etkilenme ihtimali nedeniyle cep telefonunu belde taşımak yerine vücuda 1 kol boyu mesafede ve mümkünse elde taşımak öneriliyor.

KONUŞMAK YERİNE MESAJLAŞMAK:
Bir cep telefonu konuşması yerine kısa mesaj özelliğiyle iletişim kurmanın daha az risk taşıdığı ortada. Fakat PC World'ün bir de uyarısı var: Sakın yürürken mesajlaşmayın. Bir yere kafanızı vuracağınızda uğrayacağınız beyin hasarı bir cep telefonunun yaratabileceği riskten kesinlikle daha fazla olacaktır.

7/24 AÇIK TUTMAYIN, KAPATIN:
Cep telefonunuzu gece yarısı uyurken açık tutmanızın pek bir mantığı yok. Eğer cep telefonunun alarm özelliğini kullanıyorsanız onun yerine bir çalar saat kullanmanız rahatlıkla sorunu çözecektir.

ŞARJINIZI YÜKSEK TUTUN:
Cep telefonunuzun bataryası bitme uyarısı verirken cep telefonunuz sürekli olarak aktif hale gelir. Her batarya uyarısı telefonun sürekli aktif hale gelmesini sağlar. Bu nedenle cep telefonunuzun şarjını sürekli olarak yüksek tutmak, uğranabilecek radyasyon riskini minimuma indirir.

SOĞURMA ORANINIZA UYGUN TELEFON KULLANIN:
Cep telefonlarınızın radyo vericisi ve alıcısı bir radyasyon kaynağıdır. AB Konseyi insanın maruz kalabileceği maksimum radyo frekansı enerjisini belirlemiş ve üretilen cep telefonlarının bu oranın altında olması kuralını koymuştur. Buna da SAR (Specific Absorption Rate) yani özgül soğurma oranı denir. Cep telefonunun riskini daha da azaltmak için SAR düşük olması daha avantajlı olarak kabul edilir. Cep telefonu satın alırken alacağınız telefonun SAR seviyesine dikkat etmek gerekir.

CEP TELEFONUNUZU ÇOCUĞUNUZA OYUNCAK ETMEYİN:
Halen yetişkin bir bireyin beyni üzerinde bir etkisi olup olmadığı bile tartışılan cep telefonunu çocuğunuzun elinde oyuncak gibi dolaştırması hiç mantıklı değil. Bu nedenle cepe telefonunu çocuğunuzdan uzak tutun. Eğer illa onunla oynamak istiyorsa bataryası olmadan da oynayabilir. Bataryası olmayan bir telefon da zaten bir oyuncaktır.

Habertürk



Bu haber 1,720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,105 µs