En Sıcak Konular

Tarihi yapılandırma rekorla tamamlandı

1 Haziran 2011 08:49 tsi
Vergi ve prim borçlarına kolaylık getiren yapılandırmada başvurular dün bitti. Tahsilat tutarının 55 milyara ulaşacağı belirtildi.

CUMHURİYET tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma yasasına başvuru süresi dün doldu. Toplam 100 milyar dolarlık alacağı kapsayan yasaya rekor başvuru yapıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre, yapılandırma sonucunda tahsil edilecek tutar yaklaşık 55 milyar liraya ulaştı. Böylece, yapılandırmada 50 milyar liralık hedef aşılmış oldu. Vergi borcu bulunan mükelleflerin neredeyse tamamı, prim borcu bulunan vatandaşların da yüzde 70-80’i torbadan yararlanmak için başvuruda bulundu. Başvuruda bulunan büyük mükellefler arasında, Merkez Bankası Vakfı, Doğan Grubu, Turkcell, alkollü içecek şirketleri ile spor kulüpleri de bulunuyor. Merkez Bankası Vakfı, faiziyle birlikte 5 milyar lirayı aşan vergi borcunu yapılandırmak için başvuruda bulundu. Yeniden yapılandırma ile birlikte Merkez Bankası Vakfı’nın vergi cezası yaklaşık 800 milyon liraya düştü. Yine Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri’nin geçtiğimiz yıl 4.8 milyar lira vergi cezası kestiği Doğan Grubu da vergi borcunu yapılandırmak için başvuruda bulundu.

Para altyapı yatırımlarında kullanılacak

Grubun cezası, 860 milyon liraya düştü. Matrah artırımı nedeniyle de grup 81 milyon lira vergi ödeyecek. Borcunun yeniden yapılandırılması için başvuruda bulunan Tüpraş’ın 800 milyon lira olan vergi borcu 152 milyon liraya düşerken, elektrik şirketlerinin 700 milyon liraya ulaşan vergi borçları da 120 milyon lira düzeyine kadar geriledi.

Torba Yasa’dan elde edilen yaklaşık 55 milyar liralık kaynak, üç yıllık süre içinde devletin kasasına girecek. Söz konusu kaynağın, bir kısmının borç ödemelerinde bir kısmının da altyapı yatırımlarında kullanılması planlanıyor. Yine elde edilen kaynağın bir kısmı ile de vergi indirimlerinden oluşacak maliyetin karşılanacağı tahmin ediliyor.

En büyük yapılandırma Merkez Vakfı’ndan

KurumBorç (Milyon TL) Kalan (Milyon TL)

Merkez Vakfı 5.000 800

Doğan Grubu 4.800 860

TÜPRAŞ 800  152

En. şirketleri 700 120

star



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs