En Sıcak Konular

İsrail'in uykularını kaçıran proje!

0 0 0000 00:00 tsi
İsrail'in uykularını kaçıran proje! S.Arabistan'ın Tebuk kenti yakınlarındaki Ras Hamid ile Mısır'ın turistik kenti Şarm el Şeyh arasında kurulacak köprü, İsrail'de rahatsızlığa sebep oldu. Peki neden?

3 yılda bitirilecek ve 3 milyar dolara mal olacak proje İsrail'i tedirgin etti. Bu projenin gerçekleşmesiyle İsrail'in hayata geçirmek istediği Eilat Limanı ile Akdeniz kıyısındaki Ashdod Limanı arasındaki demiryolu hattı da büyük darbe yiyecek. Bu proje Süveyş Kanalı'nın en büyük alternatifi olacak

KAHİRE

İstanbul'daki iki köprüyle Avrupa'ya bağlanan Asya kıtası, Mısır ve Suudi Arabistan arasında inşa edilecek köprüyle Afrika'ya bağlanacak. Dünyanın en uzun köprüsü olarak planlanan proje, üç yılda bitirilecek ve üç milyar dolara mal olacak.

Suudi Arabistan'ın Tebuk kenti yakınlarındaki Ras Hamid ile Mısır'ın turistik kenti Şarm el Şeyh arasında kurulacak 50 km uzunluğundaki köprüyle iki ülke arasındaki ulaşım mesafesi 30 dakikaya inecek.
Akabe Körfezi üzerinde inşa edilecek köprünün sadece hac ve turistik amaçlar için kullanılmayacağını vurgulayan Mısırlı yetkililer, köprü ile Suudi Arabistan'da çalışan yaklaşık bir milyon Mısırlı ile her yıl Mısır'ı ziyaret eden yaklaşık 500 bin Suudi'ye de havayoluna alternatif bir yol açılmış olacağını belirtiyor. Yetkililere göre köprü aynı zamanda iki ülke arasındaki politik, sosyal ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine de katkıda bulunacak.

3 MİLYAR DOLARA MAL OLACAK

Halen dünyanın en uzun köprüsü Amerika'nın güney eyaletlerinden Louisiana'daki Mandaville ve Metairie kentlerini bağlayan Second Lake Pontchartrain Köprüsü. Fakat Bahreyn ile Katar arasında 3 milyar dolara mal olması beklenen 40 km uzunluğundaki köprünün 3 yıl sonra bitirilmesiyle ABD'deki köprü ikinciliğe düşecek. Halen Bahreyn ile Suudi Arabistan arasında faaliyet gösteren 25 km uzunluğundaki Kral Fahd Köprüsü şu anda dünyanın en uzun ikinci köprüsü durumunda bulunuyor.
Temeli önceki gün Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından atılan proje ile Akabe Körfezi'ne dikilecek ayaklar üzerinden yükselecek yol Mısır açıklarındaki Suudi adası Tiran üzerinden Mısır'ın Şarm el Şeyh kentine ulaşacak. Suud basınına göre nispeten sakin olan Akabe Körfezi'nde ayaklar üzerinde yükselecek köprü uzun ve kalın zincir halatlar gerektirmeyecek.

Son yılların en büyük hayali olan projenin bitirilmesiyle Mısır ve Kuzey Afrika ile Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri arasındaki karayolu ulaşımı çok rahatlamış olacak. Havayolu dışında Mısır'dan Arabistan Yarımadası'na ulaşım araba vapurlarıyla sağlanıyor. Bu durum ise zaman zaman çok acı kazalara sebebiyet veriyor. Geçen yıl Mısır ile Suudi Arabistan arasında yolcu ve araç taşıyan bir geminin Mısır'ın Hurgada turistik kenti yakınlarında batması sonucu dünyanın en büyük trajedilerinden biri yaşanmış, 1000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Mısır'la Arabistan Yarımadası arasındaki diğer bir deniz ulaşım rotası ise Ürdün'ün Akabe kenti ile Mısır'ın Nuveybe Limanı.

İsrail projeye karşı

Projeye karşı çıkan İsrail, köprü ile İsrail'in Akabe Körfezi'ndeki tüm faaliyetlerinin kısıtlanacağını, ayrıca Mısır ve Suudi Arabistan arasındaki askerî faaliyetlerin de köprünün sağlayacağı avantajlarla kendileri için daha da tehlikeli bir hal alacağını öne sürüyor. İsrail'e göre Eilat Limanı'na da büyük gemilerin giriş çıkışı iyice zorlaşacak.

Bu projenin gerçekleşmesiyle İsrail'in hayata geçirmek istediği Eilat Limanı ile Akdeniz kıyısındaki Ashdod Limanı arasındaki demiryolu hattı da büyük bir darbe yiyecek. İsrail kaynaklarına göre yaklaşık 1 milyar dolara mal olacak bu proje, ucuz olmasıyla Süveyş Kanalı'nın en büyük alternatifi olacak. İsrail'in planına göre özellikle Rusya gibi ülkelerden gelen petrol ve diğer mallar, Ashdod Limanı'nda boşaltılarak demiryolu ile Eilat Limanı'na aktarılacak ve oradan da dünya pazarlarına açılacak. Günlük ortalama büyük tonajlı 40 geminin geçtiği Süveyş Kanalı'ndan Mısır yıllık ortalama 3 milyar dolar gelir elde ediyor.



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,951 µs