En Sıcak Konular

Ege'de ''tsunami'' savaşı

29 Mayıs 2011 13:01 tsi
Ege'de ''tsunami'' savaşı Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan sıkıntılara son olarak "tsunami" savaşı eklendi.

Tsunami uyarı merkezi komşuyla ipleri gerdi

Türkiye'nin, Ege ve Doğu Akdeniz'de tsunami erken uyarı sisteminin merkezi olma talebini, aynı göreve talip olan Yunanistan bir 'egemenlik' sorununa dönüştürdü. Karar, Ekim 2011'e kaldı.

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan sıkıntılara son olarak "tsunami" savaşı eklendi. Erken uyarı sisteminin Ege ve Doğu Akdeniz alanı için merkez olmak isteyen iki ülke arasındaki gerilim, başbakanlığa gelen bir belge ile ortaya çıktı. Sabah'ın ulaştığı belgeye göre, 2004 yılında Sumatra Adası'nı vuran tsunami felaketinin ardından Avrupa genelinde erken uyarı sistemi kurulmasına karar verildi. AB'ye üye ülkelerin yanı sıra Avrupa'daki diğer ülkelerde de uyarı sistemleri kurulması ve bunların entegrasyonunu sağlamak için 23 Kasım 2010'da Paris'te toplantı yapıldı. Gerginlik de "Kuzey Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlı Denizlerde Tsunami Erken Uyarı Sistemi Hükümetlerarası Eşgüdüm Komitesi"nin 7. oturumunda patlak verdi.

TÜRKİYE: KRİZE DÖNÜŞTÜRMEYİN

Konu, Kuzey Doğu Atlantik, Akdeniz ve bağlı denizleri kapsayacak bölgesel merkezlerin sorumluluk sahalarının belirlenmesine geldiğinde, Yunanistan konuyu bir egemenlik meselesine dönüştürdü. Atina'nın bu tavrında, Kandilli Rasathanesi'nin; Karadeniz, Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz bölgeleri için Bölgesel Tsunami Erken İzleme Merkezi adaylığı etkili oldu. Kandilli, bölgesel merkez olmayı isteyince Atina Milli Rasathanesi de Ege ve Doğu Akdeniz'de aynı sorumluluğu üstlenmek istedi. Toplantıda Yunan heyetine, "Tartışma siyasi platforma taşınmasın. Tsunami hizmet alanlarının, bilim adamları tarafından belirlenmesi daha sağlıklı olur" mesajı verildi. Ancak Yunanistan, kendi tezini kabul ettirmek için ilginç bir yönteme başvurdu.

BAYRAMDA OLDU-BİTTİ OYUNU

Kandilli'nin de aktif bir şekilde katıldığı Mimari Görev Gücü çalışmaları neticesinde bir gelişim planı hazırlandı. Kasım ayı başında üye ülkelerin incelemesine sunuldu. Ancak Türkiye'de kurban bayramı tatiline denk gelen 16 Kasım günü Yunanistan'ın görüşleri çerçevesinde "tavsiyeler" başlıklı bir ek yayınlanarak taslağa eklendi ve "toplantı belgesi" olarak yayınlandı. Tavsiye kâğıdında "sorumluluk sahalarını" belirleyecek yeni bir görev gücü oluşturulması önerildi. Yunanistan'ın bölgesel merkez olmasını sağlayacak üç kriter belirlendi. Yunanistan'ın bu "oldu-bitti yaratma" gayreti karşısında Türkiye sert tepki gösterdi. Türkiye'nin girişimleri doğrultusunda, söz konusu ek toplantı gündeminden çıkarıldı. Yunanistan, istediği kararı çıkartamadı. Konu, Ekim 2011 tarihinde yapılacak 8. toplantıda karara bağlanacak.

Tatil günü belge oyunu için Türkiye'den özür dilendi

YUNANİSTAN ile baş gösteren tsunami krizi, Dışişleri Bakanlığı'nın, Başbakanlığa yolladığı bu belge ile su yüzüne çıktı. Gelişim planına Yunanistan'ın isteği doğrultusunda tavsiye kağıdının eklenmesinden ötürü Eşgüdüm Komitesi Türkiye'den de resmen özür diledi. Erken uyarı sisteminin ele alındığı ve Türkiye'nin Harita Genel Komutanlığı ile Kandilli Rasathanesi'nin de aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet tarafından temsil edildiği toplantıya, UNESCO'nun yanı sıra 18 ülkeden toplam 69 temsilci ve gözlemci katılmıştı.

Yahya Bostan - Sabah



Bu haber 1,401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,814 µs