En Sıcak Konular

Yassıada'ya demokrasi çıkartması

27 Mayıs 2011 19:06 tsi
Yassıada'nın demokrasi müzesi olmasını isteyen yüzlerce kişi, 27 Mayıs 1960 darbesinin 51. yıl dönümünde teknelerle adaya çıktı.

Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu üyeleri saat 12.00 ve 15.00'de 2 tekneyle Yassıada'ya geldi. 'Bir daha asla Ergenekon 51 yıl önce neyse şimdi de o' sloganıyla bir etkinlik düzenleyen Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, Yassıada'da bir panel gerçekleştirildi.

Adnan Menderes ve arkadaşlarına idam kararı verilen spor salonunun duvarına (haberde kullanılan fotoğaf) grafiti ile "Yassıada demokrasi müzesi olsun" yazıldı.

Etkinlikte darbe mağdurlarının yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Konuşmacılar 60 darbesi ile darbelerin meşrulaştırıldığını vurguladı. İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras konuşmasında, adanın demokrasi müzesi olmasını istediklerini ancak bunun bir proje halinde kalmış olmasının utanç verici bir durum olduğunu söyledi. Uras, "Yarım asır önce demokrasiyi ortadan kaldırtıp garnizon devleti kurmak isteyenlerin darbesi ile yüzleşerek yirmi birinci yüzyılda demokrasiyi kurumsallaştırırız. Başbakanı asanlar aynı zamanda 3 genci de asan irade. Arka planındaki zihniyet tahayyül aynı sadece taşeronları değişiyor." dedi.

Ergenekon'un Demokratat Parti'ye karşı demokratik bir şey yapmak yerine cuntayı tercih eden aynı zihniyet olduğunu savunan Uras, "Demokrat Partiye karşı her türlü cunta faaliyeti mubah diyenler bugün de AKP'ye karşı demokrasi içinde mücadele etmek yerine her türlü cuntacı faaliyet mubahtır diyen aynı zihniyet" diye konuştu.

Demokrat Parti (DP) eski Genel Başkanı Süleyman Soylu ise Türkiye'de darbe travmasının kaldırılması gerektiğini söyledi. Soylu, "TSK bizim ordumuz güzel ordumuz neye alet olduğunu, hangi gelecek tasavvurunu yok ettiğini kabul edip özür dilemeli. Anayasa Mahkemesi bu salonunda yapılanlar dolaysıysa özür dilemeli. İdam edilen insanları kitaplarda hain diye nitelendirmeye çalıştıkları için özür dilemeliler. Darbeleri bayram gibi kutlanmasını sağlayan CHP de özür dilemeli" diye konuştu.

Prof. Dr.Mete Tunçay da konuşmasında demokrasi vurgusu yaptı. Tunçay, "Genç Siviller'in başlattığı ve daha da genellenen bir hareketin bir daha darbe olmasın diye bu işi adet haline getirip bu adaya ziyareti güzel bir olay. Bu adada demokrasi kültürü geliştirilebilirse gelecek için güzel bir şey olur." ifadelerini kullandı.

Celal Bayar'ın torunu Emine Gürsoy Naskali'de adaya gelenler arasındaydı.Naskali konuşmasında, "Aradan 51 yıl geçmiş olsa da içimde bir acı var. 27 Mayıs darbesini meşru kılmak için bir kurmaca mahkeme düzenlendi ve bir yıl burada icra edildi. Tabi ki kararları önceden belliydi. Eğer bunu yapmasalardı darbe gerekçesiz kalmış olacaktı. Bugün geldiğimiz noktada toplum olarak vesayetin karşısındayız ve bu tip konuları artık rahatlıkla konuşabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Adada gerçekleştirilen konuşmaların ardından katılımcılar teknelerle İstanbul'a geri döndü. Öte yandan, TRT, adaya getirdiği 5 araçlık canlı yayın sistemi ile akşam saat 20.30'da darbenin 51. yıldönümü dolayısıyla Yassıada'dan özel bir yayın gerçekleştirecek.

cihan



Bu haber 1,106 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs