En Sıcak Konular

Dünya devleri Deauville’de bir araya geldi

26 Mayıs 2011 20:08 tsi
Dünyanın en güçlü sekiz ülkesinin oluşturduğu G8 grubunun liderleri bugün Fransa’nın kuzeyinde bulunan Deauville kasabasında bir araya geldi.

G8 Dönem Başkanı Fransa adına İngiltere, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya ve ABD’den gelen devlet ve hükümet başkanlarını Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy karşıladı.

Toplantıların yapılacağı mekana yakın otellerde kalan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, alana hafif yağmur altında yürüyerek geldi. Kapı önünde bekleyen kalabalığın elini sıkan liderler, zirvenin yapıldığı mekana Sarkozy’le birlikte girdi.

FÜZE SAVUNMA KALKANI GERGİNLİĞİ

Zirve sırasında Obama’yla baş başa bir görüşme yapan Medvedev, toplantı sonrasında, füze savunma kalkanıyla ilgili bir süredir devam eden tartışmaların 2020’den önce sona ermesinin mümkün olmayabileceğini belirtti.

Medvedev, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, Washington’ın füze kalkanı projesini sürdürmesi durumunda Avrupa’da yeni bir Soğuk Savaş ihtimalinin ortaya çıkabileceğini söylemiş, ancak diğer Rus liderler tartışmanın o kadar da önemli olmadığını belirtmişti.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Obama ve Medvedev, Obama yönetimi döneminde başlatılan ilişkilerin “sıfırlanması” sürecinin iyi gittiğini ifade etti.

TARAFLAR KARARLILIK TAZELEDİ

Medvedev, füze kalkanı meselesinin muhtemelen 2020 gibi bir tarihte kendilerinden sonra gelecek liderler tarafından çözüleceğini söyledi. Ancak hem kendisinin hem de Obama’nın kendilerinden sonra gelecek siyasetçiler için bir temel oluşturabileceğinin altını çizen Medvedev, Obama’yı “meslektaşı ve siyasi ortağı” olarak nitelendirdi.

Obama ise her iki liderin de işbirliği içinde çalışmaya kararlı olduğunu böylece her iki ülkenin de güvenlik ihtiyaçlarına uygun bir yaklaşım bulunabileceğini söyledi.

İkili füze kalkanının yanı sıra ekonomik ilişkiler, terörle mücadele ve Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne girişi konularını da görüştü.

KAFKASLAR TURİZM CENNETİ OLACAK

Medvedev, zirve öncesinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’le bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, Fransa’nın Kuzey Kafkasya’yı bir turizm cennetine dönüştürme girişimlerinde Rusya’nın yanında yer alacağı belirtildi.

Ortak açıklamada, projenin ilk yabancı yatırımcısı olan Fransa’nın dağ turizmi konusunda çok büyük bir deneyimi olduğunun altı çizilerek, “Fransa bu deneyimi Rusya’yla paylaşmaya hazırdır” denildi. Açıklamada, projenin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önceliklerinden biri olacağı belirtildi.

ARAP BAHARI VE İNTERNET

Zirvenin resmi açılışından önce basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy, G8 zirvesindeki ana gündem maddelerini küresel ekonominin durumu ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika'daki Arap ülkelerini saran ayaklanmalar olarak açıkladı.

Rompuy, ayaklanmaların meydana geldiği bölgede yaşayan 400 milyon kişinin demokratik ve ekonomik hayallerinin G8 tarafından destekleneceğini kaydetti.

Öte yandan bu yıl ilk kez internet ve dijital sektör de G8 zirvesinin gündemine alındı. İki gündür Deauville'de yapılan e-G8 Forumu sırasında sektörün devlerinin istek ve şikayetlerini öğrenme fırsatı bulan liderlerin, buradan edindikleri verileri, resmi zirvenin gündeminde değerlendireceği ifade edildi.

Hürriyet



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs