En Sıcak Konular

Ratko Mladiç kimdir?

26 Mayıs 2011 17:13 tsi
Binlerce Müslüman'ın ölüm emrini veren uygulayan ordunun başında bulunan Ratko Mladiç'in "kin ve intikam" duygularını taşıyan meşhur sözü hafızalardaki yerini koruyor

12 Mart 1942 tarihinde Hırvatistan'ın Bozanovici kentinde dünyaya gelen Ratko Mladiç, 8 bin 500 Müslüman'ı katleden orduya komuta ediyordu. Mladiç, savaş boyunca Radovan Karaciç’in genelkurmay başkanı konumundaydı. Mladiç, Bosna Savaşı’nın en çok aranan şüphelilerinden biriydi. Radovan Karaciç’in Temmuz 2008’de Belgrad’da tutuklanmasının ardından Mladiç’in de sonunun yaklaştığı yönündeki spekülasyonlar artmıştı. Mladiç, Yugoslav Halk Ordusu'nda uzun zaman görev yaptı. Yugoslavya parçalanmaya başladığında 1991 yılında, Hırvat güçlerine karşı Yugoslav 9’uncu Ordusu’na liderlik etti. Daha sonra Saraybosna’da bulunan Yugoslav Ordusu İkinci Askeri Birimi’nin komutasını devralan Mladiç, Mayıs 1992’de Bosnalı Sırplar Meclisi bir Bosnalı Sırp Ordusu kurulması yönünde oy kullanarak General Mladiç’i komutan olarak atadı. Böylece Mladiç'in insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek serüveni başladı.

8 BİN MÜSLAMAN'IN KATİLİ

Mladiç, 1995 yılında BM'nin koruması altındaki Srebrenica’da düzenlenen ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en büyük kıyımı olarak görülen katliamın da emrini verdi. Bu katliamlar sırasında bölge insanlık tarihinin en kötü olaylarına sahne oldu. Savaş sırasında 8 binden fazla Müslüman katledildi. Binlerce çocuk yetim kaldı. Binlerce kadın tecavüze uğradı. İnsanlar yerinden yurdundan edildi.

 

BM Savaş Suçları mahkemesinde Srebrenica’da olayından dolayı insanlık suçlarından hüküm giyen Mladiç, bir süre boyunca Belgrad’da rahat bir hayat sürdü.

Daha sonra, 2001 yılında Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç’in tutuklanmasının ardından bir anda ortadan kayboldu.

AB de Sırbistan'a Birliğe üye olabilmesi için Mladiç'i yakalama şartı koymuştu.

MEŞHUR SÖZÜ HAFIZALARDA

Mladiç'in Srebrenitza katliamı öncesinde bir kameraya konuşarak söylediği, "İşte 11 Temmuz 1995'te Sırp şehri Srebrenica'dayız. Büyük bir Sırp bayramı arifesinde iken bu şehri Sırp milletine armağan ediyoruz. Nihayet, yeniçerilere karşı ayaklanmasından sonra bu toprakta "Türkler"den intikam almamızın vakti geldi" demişti. Mladiç'in bu sözleri uzun süre tartışılmıştı.

ABD'NİN VERDİ İLAN

 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic, ve soykırım suçluları Radovan Karadzic ile Sırp General Ratko Mladiç'in Soykırım suçlarından arandıklarını ve başlarına 5 milyon Dollar ödül verileceğini gösteren ilan.

YAKALANDI

Boşnak halkına karşı işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama istemiyle aranan Mladiç bugün (26 Mayis 2011) Sırp ve Bosna istihbaratı ortak çalışmaları sonucu yakalandı.

Yakalanma sırasında önce Sırp polisi tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada fiziksel özelliklerinin Mladiç’e benzeyen bir kişinin yakalandığı, ancak kesin sonuca varmak için DNA testi yapıldığı belirtildi. Daha sonra ise resmi makamlar tarafından Mladiç'in yakalandığı doğrulandı.

SIRPLAR DA YAKALANMASINA SEVİNDİ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, yakalanan kişinin Mladiç olduğunu söylerken Avrupa Birliği'ne (AB) de mesaj gönderdi:

"Bugün tarihimizin bir bölümünü kapattık. Bütün savaş suçları cezalandırılmalı. Yakın tarihimizin zorlu bir sürecine nokta koyduk. Savaş suçlarına karşı yaklaşımımız, Sırbistan'ı ve Sırpları tüm dünyada saygın bir yere getirdi.  Mladiç'in yakalanmasını sağlayanlarla gurur duyuyorum. Herkese teşekkür ediyorum. Çevre ülkeleri onlara uzattığımız eli görürler diye düşünüyorum. Böylece AB üyeliği kapılarının bize açıldığını düşünüyorum..."

KARADZİÇ DE YAKALANMIŞTI

Bosna Savaşı sırasında Sırp Cumhuriyeti Devlet başkanı olan ve soykırım ve savaş suçlarından aranan Radovan Karadziç 21 Temmuz 2008 tarihinde yakalanmıştı.

Dünya Bülteni



Bu haber 1,214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs