En Sıcak Konular

Avrupa'da 2020 korkusu başladı

0 0 0000 00:00 tsi
Avrupa'da 2020 korkusu başladı Doğalgaz, Kremlin'in dış politikasındaki en önemli silahlardan. Avrupa'nın endişesi ise, Rusya önderliğinde bir gaz karteli kurulması. Avrupa 2020'den endişeli...

Avrupa ülkeleri, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin sadece yüzde 2'sine sahip durumda. 2020 yılına gelindiğinde, AB üyelerinin doğalgaz ihtiyaçlarının yüzde 75'ini ithal edeceği tahmininde bulunuluyor.

Bu durumdan kazançlı çıkacak ülke ise, Avrupa'nın kapı komşusu, dünyanın bir numaralı doğalgaz ihracatçısı Rusya.

Rusya'nın kanıtlanmış doğalgaz rezervi, 47 trilyon 400 milyar metreküp civarında.

Hisselerinin yüzde 51'i Kremlin'in kontrolünde olan devlet şirketi Gazprom'un sahip olduğu miktar 600 milyar metreküp ki, bu bile zengin kaynaklara sahip olan İran'daki rezervin 2 katı.

Gazprom 30 Avrupa ülkesine doğalgaz sağlıyor. Avrupa Birliği üyeleri doğalgaz ihtiyaçlarının 4'te 1'ini Gazprom'dan karşılıyor. Şirketin gelirlerinin yüzde 65'i ise Avrupa kaynaklı.

"Rusya'nın dostları, sıcak evlerinde... Diğerleri kalın giyinsin"

Sloganı "Rusya'nın dostları, sıcak evlerinde oturuyor. Diğerleri kalın giyinsin" olan şirket, aynı zamanda Kremlin'in dış politikadaki en önemli araçlarından.

Doğalgaz, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'a karşı silah olarak kullanıldı. Batı yanlısı hükümetler döneminde, bu ülkelerle yaşanan anlaşmazlıkta masaya hep doğalgaz fiyatları geldi.

Kremlin siyasi mesajlarını, metreküp fiyatlarını yükselterek verdi.

Bu krizler Avrupa'yı da etkilemeye başlayınca Avrupa Birliği, Rus doğalgazına ve Gazprom'a bağımlılığa karşı strateji geliştirme arayışına girdi.

Ancak şimdi de Rusya, dünyadaki diğer 4 büyük doğalgaz üreticisi; İran, Katar, Cezayir ve Venezuela'yı tek bir çatı altında birleştirip bir gaz OPEC'i kurma arayışında. Avrupa Birliği'nin yoğun tepkisini çeken bu proje şimdilik askıda.

Ancak Kremlin yönetiminin kararlılığı, İran ve Venezuela'nın da projeye ne kadar sıcak baktığı göz önüne alınınca, Avrupa'nın elini kolunu bağlayacak bir enerji kartelinin kurulması ufuktaki somut projelerden.

Rusya'nın son atağı

Bu arada Rusya, ABD ile AB temsilcilerinin Kafkasya ve Hazar petrol ve doğalgaz kaynaklarının Avrupa'ya ulaşmasında kendi tekelini kırmak ve nakil hatlarını çeşitlendirmek için Polonya'da toplandıkları sırada yaptığı hamleyle, 12 Mayıs'ta, Kazakistan ve Türkmenistan ile Rusya üzerinden geçecek yeni bir doğalgaz boru hattı kurulması konusunda anlaştı.

Anlaşma, ABD, Avrupa ve Çin'in Türkmen gazına doğrudan ulaşma ümitlerine büyük darbe olarak değerlendiriliyor.

Türkmenistan'da yeni doğalgaz yataklarının ortaya çıkması ve yeni bir liderin göreve gelmesi, Orta Asya'nın en büyük doğalgaz üreticisini yeni ihracat yolları aramaya itmişti.

Ancak Rusya'nın Kazakistan ve Türkmenistan hükümetlerini bölge doğalgazını Rusya üzerinden Avrupa'ya taşıyacak yeni bir boru hattı anlaşmasına ikna etmesi, ABD'yi memnun etmedi.

ABD Enerji Bakanı Sam Bodman, söz konusu boru hattının "Avrupa için iyi olmayacağını" söyledi.

Yeni anlaşmanın Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu şeyin tam tersine, tedarikçileri çeşitlendirmek yerine Rusya'nın tedarikçi konumunu güçlendireceğini belirten Bodman, "Avrupa'nın bu harekete uygun bir karşılık vermesi gerektiğini" ifade etti.

CNNTÜRK 



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs