En Sıcak Konular

Libya'da son gelişme

26 Mayıs 2011 14:45 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşananlar...

İSPANYA, LİBYA BAŞBAKANINDAN ATEŞKES TALEBİYLE İLGİLİ MEKTUP ALDIĞINI DOĞRULADI

İspanya, Libya Başbakanı El Bağdadi Ali El Mahmudi'den ateşkes talebiyle ilgili bir mektup alındığını doğruladı. İspanya Başbakanlığından bir sözcü basına yaptığı açıklamada, İspanya'nın Libya konusundaki tavrının diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle aynı olduğunu belirterek, Libya'da bir anlaşma olmasını herkesin istediğini ancak ilk olarak bazı adımların atılmasının beklendiğini kaydetti.

İngiliz Independent gazetesinde bugün yeralan bir haberde de, El Mahmudi'nin NATO üyesi bazı ülkelere bir mektup gönderip, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği tarafından denetlenecek ve kontrol altında tutulacak bir ateşkes çağrısı yaptığı ifade edilmişti. Haberde Libya hükümetinin, ateşkesin sağlanması halinde "muhalefet ile şartsız müzakere yapılması, genel af ilan edilmesi ve ülkenin yeniden yapılanması için tam işbirliğinde bulunulması" taahhütlerinde bulunduğu belirtildi. Ancak El Mahmudi'nin mektubunda, Libya lideri Muaamer Kaddafi'ye hiçbir atıfta bulunulmaması dikkat çekti. Independent gazetesinin haberinde El Mahmudi'nin mektubunda şu ifadelerin yer aldığı öne sürüldü:

"Libya'nın geleceği, 3 ay öncesine oranla radikal bir şekilde farklı olacak. Bu her zaman bizim planımızdı. Sadece şimdi bu süreci hızlandırabiliriz. Bunun için de savaşmayı bırakarak, konuşmaya başlamalıyız. Toplumumuzun gerçeğine ve çağdaş yönetimlerin gerekliliğine karşılık veren bir yönetim sistemi yaratmalıyız. Libya'da veya ülke dışında olan tüm Libyalılara hemen insani yardım ulaştırmalıyız. Şiddet döneminin yerini uzlaşı almalıdır. Her iki taraf da, köşelerinden çıkmak ve bir diyalog sürecine başlamak için teşvik edilmelidir."

--------------------------------------------------------------------------------
DEVLET TELEVİZYONU: "NATO GÜÇLERİNİN TRABLUS'U VURMASI SONUCU CAN VE MAL KAYBI OLDU"

Libya devlet televizyonu, NATO güçlerinin gece başkent Trablus'taki hedefleri vurması sonucu can ve mal kaybı olduğunu duyurdu.

Devlet televizyonu, NATO güçlerinin vurduğu hedefler arasında bir meslek okulunun da bulunduğunu kaydetti. Haberde can ve mal kaybı olduğu belirtilirken, sayı ve ayrıntı verilmedi.

Merkezi Dubai'de olan El Arabiye televizyonu da Trablus'taki muhabirine dayanarak saldırı olduğunu duyurdu ancak ayrıntı vermedi.

AFP muhabiri ise, Trablus'un merkezine uzak olmayan bir bölgede dört patlama sesi duyulduğunu bildirdi.

Libya ajansı Jana da NATO güçlerinin Trablus'un 230 kilometre batısındaki Nalut kentinde "sivil ve askeri bölgeleri" hedef alan saldırı düzenlediğini belirtti.

--------------------------------------------------------------------------------
MISIR'DAN LİBYA'YA ÖZEL TEMSİLCİ

Mısır Dışişleri Bakanlığının, Libya'daki gelişmeleri yakından takip etmek, bu ülkede bulunan Mısırlıların haklarının korunması ve güvenlik için Libyalı muhaliflerin merkezi olan Bingazi kentine özel temsilci atayacağı bildirildi.

Mısır'ın resmi Nil televizyonun haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Dışişleri eski Bakan Yardımcısı Hani Halaf'ın Libyalı muhalifler nezdinde özel temsilci olacağını belirtti.

Arabi, Mısır'ın, Libya'da akan kanın bir an önce durmasından yana olduğunu ifade etti. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mena Bochum ise özel temsilci Hani Halaf'ın, Libyalı isyancıları daha iyi anlayabilmek için Libya Ulusal Geçici Meclis Başkanı ile bir araya geleceğini açıkladı.

--------------------------------------------------------------------------------
ABD NATO GÜÇLERİNE BOMBA VE MÜHİMMAT SAĞLIYOR

Amerikan ordusunun NATO güçlerine bomba ve yedek parça yardımında bulunduğu bildirildi.

Pentagon sözcüsü, "1 Nisan'dan bu yana, Libya'da operasyon yapan müttefiklere techizat sağladıklarını" belirtti.

Sözcü, bu tarihten beri NATO güçlerine 24.3 milyon dolar değerinde yedek parça, mühimmat ve teknik destek sağladıklarını kaydetti. (AA)



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs