En Sıcak Konular

G-8 ülkeleri toplanıyor

26 Mayıs 2011 13:52 tsi
G-8 ülkeleri liderleri, dönem başkanı Fransa'nın Normandiya sahillerindeki Deauville kentinde bugün ve yarın yapacakları zirvenin ardından, Libya ve Suriye'ye önemli çağrılar yapacak.

Basına sızan zirve taslak bildirisine göre liderler, Libya Lideri Muammer Kaddafi'den şiddete son verip, halkının özgür talepleri doğrultusunda siyasi çözümü desteklemesini talep edecek.

G-8 liderleri aynı çağrıyı, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad için de yapacak. Liderler Suriye Cumhurbaşkanının, halkına yönelik baskı ve korkutma politikasına son vererek, demokratik alanda köklü reformları başlatmasını isteyecek.

İsrail ve Filistin arasındaki sorunu da ele alacak olan liderler, ''taraflara gecikmeden, kalıcı barış için kapsamlı görüşmelere başlamaları çağrısı'' yapacak.

G-8 ülkeleri, Tunus ve Mısır ile birlikte demokrasiye geçiş sürecinde olan ülkelerle, ''kalıcı ortaklık'' yapılması çağrısında bulunacak.

-ARAP ÜLKELERİNE YARDIM-

Arap ülkelerindeki halk isyanları ile birlikte, bu ülkelere yapılacak yardımların da iki günlük zirveye damgasını vurması bekleniyor.

2. Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi yeni bir Marshall Planı'nın bu ülkeler için yürürlüğe sokulmasını ayrıntıları da zirvede kesinlik kazanacak.

G-8 zirvesinde, bazı Arap ülkelerindeki demokrasi hareketlerinin ardından, bu ülkelerin ekonomik krize girmemeleri için alınacak önlemler ve tedbirler masaya yatırılacak. Mısır ve Tunus gibi ülkelerde yönetim değişikliklerinin ardından yaşanan belirsizliklerin, özellikle turizm ve diğer yatırımlar açısından bu ülkeleri etkilememesi için alınacak önlemler gündeme getirilecek.

Dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, zirvede Sovyetler Birliği sonrası doğu Avrupa ülkelerine yapılan yardımlar gibi, Arap ülkelerine de bir yardım planının yürürlüğe sokulmasını talep edeceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Dünya Bankası ve IMF'den, Tunus ve Mısır'a nasıl yardım yapılacağı konusunda bir plan hazırlamaları için talepte bulunmuştu. ABD, Mısır'ın 1 milyar dolar tutarındaki borcunu silerken, yine bu ülkeye 1 milyar dolar tutarında alt yapı ve istihdam sağlayacak projeler için kredi önermişti.

Zirvenin, IMF'nin yeni başkanı ile ilgili tartışmalara da sahne olması bekleniyor.

Japonya'daki deprem sonrası nükleer enerji güvenliği ile internet kullanımı ve güvenliği de zirvede ele alınacak konular arasında yer alıyor.

AA




Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,825 µs