En Sıcak Konular

Ortadoğu'da Türk baharı

26 Mayıs 2011 11:27 tsi
Ortadoğu'da Türk baharı 'Biz akıntının öncüsü olduk'

Önceki akşam Konya’daydık. STAR yazarlarından Prof. Beril Dedeoğlu, Prof. Vedat Bilgin, Prof. Gökhan Çetinsay, ben ve Faruk Bilgin TRT’nin Açı programında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu ağırladık. Malum, Davutoğlu Konya’dan milletvekili adayı. Bizler ‘Ahmet Hoca’nın diplomaside çok iyi olduğunu iyi bilirdik, ancak iç politikada ne yapacağını herkes gibi merak ediyorduk. Gördüğümüz kadarıyla Konya AK Parti’nin en rahat olduğu il. Neredeyse tüm milletvekillerini alacak durumdalar. Davutoğlu’nun Konya’dan adaylığı zaten eşit olmayan dengeleri daha da bozmuş. CHP’li bir milletvekili adayı bile “bırakalım partileri, Davutoğlu’nda birleşelim” türü açıklamalar yapmış. CHP’li bir belediye başkanı ise Davutoğlu ile birlikte seçim otobüsüne çıkmış. Anlayacağınız hangi partiden olursa olsun Konyalı seçmen Davutoğlu’na çabuk ısınmış. Fakat benim asıl merak ettiğim konu dış politika, özellikle de Ortadoğu. Neler oluyor Ortadoğu’da? Arap Baharı Türk dış politikasının başarısızlığı anlamına mı geliyor? Ve daha birçok soru.

Yaşananlar bölgenin normalleşmesi

Bakan sorularımızın tamamını kendinden emin ve rahat bir ruh hali içinde cevapladı. Öncelikle “Arap Baharı aynı zamanda Türk Baharı’dır” dedi. Davutoğlu Ortadoğu’nun sömürgecilik döneminde ve Soğuk Savaş yıllarında yapay olarak yanlış bir yola sokulduğunu, bugün yaşananlarınsa ‘normale dönüş’ olduğunu düşünüyor. Ona göre yatağından saptırılmış olan bir tarih normal seyrine dönüyor, yaşananlar da yaşanması gerekenler.

Davutoğlu’na göre Ortadoğu’da ortaya çıkan kargaşa geçici, ancak olayların birkaç günde yatışmasını beklemek de gerçekçi değil. “Orta ve Doğu Avrupa’da bile normalleşme en az 10 yıl sürdü. Burada da belli bir süre alacaktır. Bölgede tarihin normalleşmesi yaşanıyor” diyen bakana göre Türkiye ise tarihin akışını doğru okuduğu sürece yanlış yapmaz.

Gördüğüm kadarıyla Davutoğlu Mısır’dan Suriye’ye kadar yaşanan gelişmeleri az çok bekliyordu ve olaylara şaşırmadığı gibi, gelişmelerden dolayı mutsuz da değil. Ayrıca gelişmeleri Türkiye için bir tehdit olarak da okumuyor:

“Türkiye doğru yerde duruyor. İlk defa bir dış aktör (Türkiye) bu bölgede hem halkın kalbini, hem de devletlerin güvenini kazandı. Bu durum olaylar esnasında bize dönük beklentileri hem halkta, hem de devletlerde yükseltti. Ancak biz hiçbir zaman hata yapmadık.  Açıklamalarımızı doğru zamanlarda yaptık. İkili bir dili ise hiç kullanmadık.”

Asıl güç demokrasi

“Biz akıntının öncüsü olduk” diyen Davutoğlu’na göre Türkiye’de demokrasinin başarısı Araplara örnek oldu ve Arap Baharı Türk demokrasisinden esinlendi. Şöyle diyor Davutoğlu:

“Türkiye’de demokrasi kaosa yol açmadı, radikalizmi de beslemedi. Ayrıca İsrail gibi diğer ülkelere karşı zaaf oluşturmadığı gibi Filistin’in haklarının yüksek sesle dile getirilmesinde de Türkiye’de demokrasinin güçlenmesinin büyük etkisi oldu. Böylece Arap rejimlerinin bu tür gerekçelere dayanan meşruiyetleri Türk demokrasisi örneği ile yıkılmış oldu. Bu hem Arap Baharı’dır, hem de Türk Baharı’dır. Bizi örnek alıyorlar. Bundan korkmayalım. İlkeli ve sorumlu olalım yeter.”

Başka bir deyişle Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin yumuşak gücünde demokratikleşmeye özel bir kıymet veriyor. Tıpkı ekonomi ve askeri güç gibi demokratik olmanın da gücün bir parçası olduğunu söylüyor. Ona göre Türkiye son 8-9 yıldaki demokratikleşme hamlelerini gerçekleştirememiş olsaydı ne Türkiye bu kadar güçlü ve etkili olabilirdi, ne de Ortadoğu’da bir ‘bahar’ yaşanabilirdi.

Sedat Laçiner / Star



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs