iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Buraya kadar?

26 Mayıs 2011 11:30 tsi
Buraya kadar? Şam: Hükümet arkasını dönüp çıkacak mı? iyibilgi Ankara

Suriye, komşularla sıfır sorun politikasının ana eksenini oluşturmaktaydı ve doğrusunu söylemek gerekirse her iki ülkede bunun hakkını verdi. İlişkiler tarih boyunca nadiren görülecek biçimde yükseldi.

Ancak şimdi Arap Baharı var ve Şam yönetimi bu ağır nezleyi atlatmaya çalışıyor. Türkiye ise tam da bugünlerde, AKP’ye muhalif kesimler tarafından Suriye’yi (daha doğrusu Şam yönetimini) gözden çıkarmakla itham ediliyor.

Peki bu doğru mu? Daha dün Türk basınına yansıyan bir habere göre, İsrail istihbarat servislerine yakınlığı ile bilinen Debka internet sitesi, bu konuda hayli ileri cümleler kurmuş bulunuyor; “Ankara, Şam ile ipleri kopardı” diyen siteye göre durum şu…

“… internet sitesi Başbakan Erdoğan’ın, hükümet yetkililerine Ankara’nın ‘Müslümanları sokakta öldüren’ Şam rejimi ile ilişkilerini en kısa sürede koparma emri verdiğini öne sürdü.

Suriyeli Kürtlere karşı saldırı ve baskıların Türkiyeli Kürtleri rahatsız ettiğini ve durdurulması gerektiği Ankara’dan Şam’a giden bir diğer uyarı.”

Kaynağa itimatta temkinli olmakta fayda var elbette ama başka yeni haberler de geliyor; “Dünyanın dört bir yanından gelecek muhaliflerin mayıs sonunda Antalya’da Suriye’nin geleceğini tartışacağı” türünden. 

Bu haberlere göre de, “Suriyeli muhalifler, örgütlenme yolunda ilk adımı Türkiye’de atmaya hazırlanıyor” ve “Suriye’de ‘kurumsal bir muhalefet’ oluşturma amacıyla yola çıkan konferansa bütün muhalif gruplar, ileri gelen bağımsızlar ve tüm dinlerden temsilciler davet edilmiş” görünüyor.

ABD ve AB’nin son olarak Suriye’ye yaptırım kararı almasının hükümetin tedirgin tavrını netleştirmiş olması mümkün mü? Ankara’nın Libya’daki tutumu zaten eleştiriliyordu. Fakat Suriye başka ve Türkiye’yi çok ilgilendiriyor.

Esad yönetimi yıkılır mı yoksa ayakta kalabilir mi, bilinmez. Ama şurası açık; her iki halde de Türkiye’nin Suriye ile ilişkileri iyi olacak! Bir çok uzmanın görüşü bu yönde. Öte taraftan, Esad yönetiminin yalnızlaşması bölge halkları açısından nasıl bir Türkiye imajı yaratır sorusu da sorulmuyor değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,461 µs