En Sıcak Konular

AKP seçmeni FP sendromuna girer mi?

0 0 0000 00:00 tsi
AKP seçmeni FP sendromuna girer mi? Ne olursa AKP’nin şimdiden birinciliği işaret eden oylarında dramatik bir düşüş olur?.. Büyük toplumsal veya siyasi travmalardan bahsetmiyoruz. Pratikte hiçbir engeli bulunmayan AKP seçmeni, daha basit bir nedenden dolayı ‘pas’ geçebilir

“Şimdilik”, tüm anketler ve kamuoyu bakışı AKP’nin oy oranının yüzde 29-31 aralığında olduğunu gösteriyor. Kamuyonu kanaat önderlerinin de bakışı bu. Kaldı ki “mağduriyet psikolojisi ve propangadası”nın etkisinden de bahsediliyor. Yani standart bir iktidarın 4.5 yıllık hükümet etme sürecinden gelen “yıpranma” payı dışında bir azalma yok gibi AKP tabanında.

Peki büyük sürpriz olur mu? Yani AKP seçmeni rotasını değiştirip, AKP’yi beklenmeyen ölçülerde zayıflatabilir mi? Ya da-normal şartlar alıntında-buna ne neden olur?

Ne AKP yönetimi ne de medyanın böyle bir bakışı-bir iki ufak “çıtlatma” dışında-bulunmuyor. Oysa Türk siyasal hayatında yakın zamanda yaşanan benzer bir gelişme hala hafızalarda.

Nasıl olsa engellerler!..

28 Şubat sürecinde kapatılan Refah Partisi ile AKP, politikaları, beyanları ve kendilerini tanımlamaları üzerinden nasıl benzeştirilir ayrı bir tartışma konusu. Ancak süreç ve olaylar açısından bir benzerlik bulunuyor.

Yine da asıl izlenmesi gereken kapatılan Refah Partisi’nin açıkça devamı olan Fazilet Partisi’nin seçmenlerinin önünde pratik hiçbir engel olmamasına rağmen desteklerini sert biçimde partiden çekmesi.

Bunun açıklanan en yalın nedeni, FP’nin devletin kurumları ve asker ile didişen bir görüntü vermiş olması, bunu sürdüreceğinin anlaşılması üzerine de ya da sadece RP’nin “devamı” olduğu bilindiğinden seçmeninin elini partinin üzerinden çekmesi.

Ek olarak oy verilse bile FP’nin iktidarına ve hükümet etmesinin “nasılsa engelleneceği” hissiyatının yaygın olması.

AKP seçmeni partiyi düşünür mü?

İnternertten yayınlanan TSK bildirisi daha post-modern bir uygulama olsa da 28 Şubat ikazlarının temeline sahip. Devam eden çalkalanma sürecinde AKP’nin tutum ve reaksiyonları da FP’ninkilere benziyor.

Üstelik mağduriyet psikolojisini yani “bakın bizim Cumhurbaşkanı seçmemize izin vermediler” cümlesi üzerine kuracağı anlaşılan seçim söylemlerini kullanacağı da anlaşılıyor.

Bu bakışın türevleri çoğaltılabilir. Halka, Anayasa Mahkemesi ve Silahlı Kuvvetleri şikayet eder gibi bir tavır tam da AKP seçmeninin aklına bu endişeyi hızla düşürebilir. Düşürmese bile muhalefet partilerinin “bunlara oy vermeyin boşu boşuna, devleti yönetemezler” işaretiyle akıllarına gelebilir.

Yani hiçbir pratik gerekçe ve karine olmadan, kamuoyu ve medya da bunu sezmeden,  AKP’nin sandıkan çıkan oylarında büyük bir sürpriz olabilir. Elbette bu sosyolojik bir ihtimal ama imkansız veya daha önce örneği bulunmayan bir durum değil. Bugün için elle tutulur dellileri bulunmayan bu ihtimali akılda tutmakta fayda var.



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs