En Sıcak Konular

Davutoğlu: Abdülcelil meşru bir temsilci

23 Mayıs 2011 21:13 tsi
Davutoğlu Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile ortak basın toplantısı düzenledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya halkının meşru ve muteber bir temsilcisi olarak gördüklerini söyledi.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile Dışişleri Konutu'ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Türkiye'nin Libya konusundaki yaklaşımını özetleyerek, Libya'da halkın taleplerinin meşru olduğunu ve Libya'da artık halkın talepleri doğrultusunda bir siyasi sisteme ihtiyaç olduğunu kaydetti.

''Halkın talepleri doğrultusundaki bu siyasi sisteme geçişin barışçıl bir yolla olması gerektiğini'' vurgulayan Davutoğlu, ''Libya'nın toprak bütünlüğünün korunması ve güçlü bir devlet olarak, birleşik tek bir Libya'nın uluslararası toplumda saygın konumunu sürdürmesinin'' Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Bunun gerçekleşmesi için açık ve gizli her türlü diplomatik yolu denedik. Bu konuda da hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık, bundan sonra da kaçınmayacağız. Ancak bütün bu çabalara rağmen, Kaddafi'ye bağlı güçler tarafından sivillere karşı şiddetin sürmesi nedeniyle BM kararlarına destek verdik.''

Bu süreçte şiddetin son bulması için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kapsamlı bir yol haritası ilan ettiğini hatırlatarak, bu çerçevede bütün taraflarla görüşmeleri sürdürdüklerini ve bu temasların devam edeceğini kaydetti.

Davutoğlu, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, ''Biz, ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya halkının meşru ve muteber bir temsilcisi olarak görüyoruz'' dedi.

UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil ise tarihi ilişkilere dayanarak bu ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi. Her iki ülkenin halklarının Mustafa Kemal Paşa ve Enver Paşa'nın sergiledikleri kahramanlıkları, Osmanlı Devleti'nin Libya topraklarının korunması konusundaki hassasiyetini bildiğini anlatan Abdülcelil, hala Libya'da Türk asıllı çok sayıda ailenin bulunduğunu, Türkiye'de de Libya asıllı aileler olduğunu bildiklerini kaydetti.

Başından beri Türkiye'nin sergilediği tutumu anladıklarını vurgulayan Abdülcelil, "Onlar kan akıtılmasını istemiyor. Beklentimiz geçim ve hukukumuzun belirlenmesidir. Türk kardeşlerimizin yol haritasına destek veriyoruz. Operasyon sivil halkı korumak içindi. Hiçbir zaman Haçlı Seferi değildi. Operasyonlarda sivillere el uzatılmadı. Bunun aksini iddia edenler doğru söylemiyorlardır. Bugün insani konular başta olmak üzere birçok konuyu ele aldık. Mülteci sayısı 70 bini aşmış durumda." diye konuştu.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs