En Sıcak Konular

Rumların yüzde 25'i sandık başına gitmedi

23 Mayıs 2011 12:09 tsi
Güney Kıbrıs'ta dün yapılan milletvekilliği seçimlerinde, halkın yüzde 25'inin oy kullanmayarak seçimleri boykot ettiği bildirildi.

Önceki yıllara oranla oy kullanma oranın rekor seviyeye ulaştığı Güney Kıbrıs'ta halkın kendilerine yeterince güven vermeyen siyasi partilere, böylelikle daha dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunduğu ifade edildi.Politis gazetesi "5 Vatandaştan 1'i Seçimlere Sırtını Döndü... Boykot yüzde 21,3..." başlıklarıyla ilk sayfada verdiği haberinde; seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların yüzde 21,32'sinin oy kullanmadığını belirtti.

531 bin 463 kişinin seçimlerde oy kullanma hakkının olduğunu ve 418 bin 181 kişinin bu hakkını kullandığını belirten gazete, buna göre seçimlerde oy kullanmayanlar dikkate alındığında, her 5 seçmenden 1'inin seçimlerde oy kullanmamış olduğuna dikkat çekti.

20 bin genç seçmenin, seçmen kütüklerine kayıt olmadığını da kaydeden gazete, bu durumda seçimleri boykot edenlerin oranının yüzde 25'e çıktığına ve her 4 seçmenden 1'inin seçimlerde oy kullanmamış olduğuna işaret etti.

OY KULLANMAMA ORANI REKOR SEVİYEDE

Gazeteye göre seçim boykotu, önceki yıllara göre rekor seviyeye ulaştı. Haberde 1996 yıllında yapılan milletvekilliği seçimlerinde kayıtlı seçmenlerin yüzde 3,03'ünün, 2001 yılında yüzde 4,19'unun, 2006 yılında yüzde 11'inin ve 2011 yılında da yüzde 21,32'sinin seçimlerde oy kullanmadığı aktarıldı.

GENÇLER OY KULLANMAK İSTEMİYOR

Öte yandan Fileleftheros gazetesine konuşan RAİ Müdürü Olimpios Tumazos özellikle gençlerin seçimlerde oy kullanmadığına dikkat çekti. Seçmen kütüklerine kayıt olmayan gençler de göz önüne alındığında, gençlerin yaklaşık yüzde 50'sinin seçimlerde oy kullanmadığını belirtti.

Tumazos, gençlerin seçimlerde oy kullanmaya ilgi göstermemesinin, gençlerin siyasete önem vermediğini, ayrıca siyasi partilerin gençleri etkileyemediğini ve siyasi partilerin gençlerin ilgilendiği konularla meşgul olmadığını gösterdiğini ifade etti.

Tumzos ayrıca seçim boykotunun, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifine ilişkin büyük kötümserliği de yansıttığına işaret etti.

VATANDAŞLARIN OY KULLANMAMASI TEHLİKE ANLAMINA GELİYOR

Güney Kıbrıs Avrupa ve Uluslararası İşler Merkezi Müdürü ve eğitim görevlisi Andreas Theofandus, seçimlerde düşük katılımın olmasını yorumlayarak, vatandaşların bu şekilde davranarak "önemsememe" ve "ceza" mesajı vermek istediğini belirtti.

Vatandaşların, kendi oylarıyla bir şeyin değişmeyeceğini düşündüğünü de söyleyen Theofandus, bunun tehlike anlamına geldiğini, çünkü bu durumun, siyasete yönelik düşük beklentilerin bulunduğunu yansıttığını ifade etti. Theofandus ayrıca, seçmen kütüklerine kayıt olmayanlar da düşünüldüğünde, sorunun daha da büyüdüğüne dikkat çekti.

"BOYKOT" BİR PARTİ OLSAYDI...

Öte yandan Alithia gazetesi seçmenlerin, seçimlerde oy kullanmamasını "Üçüncü Parti... Boykot" başlığıyla aktardı. Gazete " 'Boykot' bir parti olsaydı Meclise girebilecekti ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde 11 milletvekiline sahip olacaktı" diye yazdı.

cihan



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,051 µs