En Sıcak Konular

'2023'te 10 büyük ekonomi arasına gireceğiz'

22 Mayıs 2011 17:42 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Önümüzdeki 12 yıl içinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında, inşallah Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecektir'' dedi.

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde düzenlenen doğalgaz kaynak töreninde konuşan Yıldız, hükümetin 8,5 yıllık politikalarını anlattı.

Türkiye'nin çok ciddi bir değişimden ve gelişimden geçtiğini ifade eden Yıldız, ''Bugün bakanlık var, yarın yok. Milletvekilliği var, yarın yok. Belediye başkanlığı, valilik öyle... Her birimizin özellikle durumu, konumu, masası, koltuğu, sandalyesi ne olursa olsun, o hizmete devam edebilme aşkını, şevkini içinde hissedebilmesi lazım'' dedi.

Adapazarı Gaz Dağıtım AŞ'nin (AGDAŞ) özelleştirmeden önceki süreçte 10 yılda 20 kilometrelik hat döşediğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

''(Şirket yetkilileri) 'Şu anda 2 bin kilometrelik Adapazarı doğal gaz hattını hedefliyoruz' dediler. Ne oldu Allah aşkına? Bu Türkiye'de gömü mü bulundu? Herhangi bir yerde define mi bulundu? Ne oldu da 10, 50, 100 katı hizmetler arttı? Türkiye'de aslında insan kaynağı bulundu. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızla beraber, komple, bütün bu hizmetlere emeği geçen özel ve kamu ayrımı yapmaksızın söylüyorum, taş üzerine taş koyan asıl kadro bulundu. En önemli kaynağını buldu. O yüzden Türkiye büyümesine devam edecek.''

Yıldız, Türkiye'nin bakanların 5 katlı bir binanın içindeki asansörleri açtığı dönemleri yaşadığını kaydederek, ''Şimdi Sayın Başbakanımız 30'lu, 50'li, 60'lı adetler halinde ancak, temel atma törenleri değil, açılışlar gerçekleştirebiliyor. Ancak zamanı ona yetebiliyor. Türkiye inşallah ilk 26 ekonomi arasından ilk 17 ekonomi arasına nasıl 8,5 yılda girmişse, nasipse hep beraber göreceğiz, önümüzdeki 12 yıl içinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında inşallah Türkiye dünyada ilk 10 ekonomi arasına girecektir'' şeklinde konuştu.

Enerji sektöründeki özel sektör payını 8,5 yıl içinde yüzde 34'lerden yüzde 52'lere kadar çıkardıklarını ifade eden Yıldız, hedeflerinin özel sektörün payını en az yüzde 75'lere kadar yükseltmek olduğunu bildirdi.

Ankara'da alınan her kararın toplumu yakından ilgilendirdiğini anlatan Yıldız, şunları söyledi:

''Bazen eleştiri yapılıyor. 'Ankara'da koca koca rakamlar söylüyorsunuz da bize ne oluyor' diye. Ankara'da alınan kötü kararların enflasyon canavarının bize tesiri olur da, aldığımız olumlu kararların olumlu tesiri olmaz mı? Uç bir örnek vereceğim. 'Milli Savunma Bakanlığının cebimizle ne alakası var' derseniz, 'çok alakası var' derim ben. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2002 yılında, 3 Kasım seçimlerinden sonra 4,5 yıl üyelik yaptık. Birinci ayda şunu gördük. Bütçe geldiğinde Milli Savunma Bakanlığı birinci sıradaydı. Bize ne öğretmişlerdi, hatırlarsınız. 'Türkiye'nin üç tarafı denizlerle, dört tarafı da düşmanlarla kaplı' derlerdi. Bu, savunma sanayi harcamalarına ve Milli Savunma Bakanlığı bütçesini yıllara sarih birinci sıraya oturttu. İçinde bulunduğumuz yılda Milli Savunma Bakanlığı 6. sıradaki bir bütçedir. Çünkü Türkiye'nin üç tarafı denizlerle kaplı, dört tarafı da dostlarla kaplı hale gelmiştir. Onun yerine birinci sırada bulunan şu an Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi vardır.''

-''DOĞRU YAPMA KABİLİYET VE KAPASİTESİNE ULAŞAN BİR YAPIYA KAVUŞTUK''-

Sakarya'ya yapılan yatırımların temelinde Ankara'da alınan doğru kararların çok önemli etkisi olduğunu kaydeden Yıldız, ''Doğru yaptıkça güçlenen, güçlendikçe daha çok doğru yapma kabiliyet ve kapasitesine ulaşan bir yapıya kavuştuk. Bu ülkenin idaresine konan irade bu sınıfı yakaladı. Bu çizgiyi yakaladı. Son derece önemli bir konu... Yerel yönetimlerle merkezi hükümetin birleşmesiyle beraber oluşan sinerji hamdolsun bizi bu noktalara getirdi'' ifadesini kullandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise EPDK'nın birçok ile doğalgazın ulaşması için olağanüstü çaba sarf ettiğini belirterek, Adapazarı Gaz Dağıtım şirketi AGDAŞ'ın 2001 yılında Adapazarı Belediyesi tarafından özelleştirilen Türkiye'nin ilk özel doğal gaz dağıtım şirketi olduğunu hatırlattı.

2003 yılında Erdem Holding bünyesine geçen şirketin bölgede ciddi yatırımlar gerçekleştirdiğini anlatan Köktaş, ''Bugüne kadar yapılan yatırımlar sayesinde Adapazarı, Serdivan, Erenler, Arifiye ilçelerinin tamamına yakınına, Sapanca, Kırkpınar, Hendek ilçelerinin büyük bir bölümüne gaz dağıtımı sağlanmıştır. Yaklaşık 200 bin adet abonenin kapısına doğal gaz götürülmüştür. 2010 yılı sonu itibariyle 102 bin aboneye, 81 bin adet gaz kullanıcısına ulaşılmıştır'' dedi.

AGDAŞ İcra Kurulu Başkanı Muhammet Fatih Erdem de özel sektör ve devlet iş birliğinin en güzel örneklerinden birini yaşadıklarını ifade ederek, ''Hükümetimizin desteğiyle Akyazı'da bir atılım yapacağız. 2002 yılından bu yana Sakarya'da doğal gaz konusunda hizmet vermekteyiz. 1993 yılında bir belediye teşekkülü olarak kurulan AGDAŞ 2002 yılına kadar 20 kilometre altyapı yatırımı yapmıştır. Bu temel atma ile beraber 5 ay içinde Akyazı'ya 250 kilometre hat döşenecek. 2002 yılından bugüne Sakarya'da döşenmiş doğalgaz hattı 2 bin kilometreyi aşacak. İşte özel sektör ile devletin birlik ve beraberlik içinde çalışmasının en güzel örneğini yaşıyoruz'' diye konuştu.



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,936 µs