En Sıcak Konular

Son kullanım tarihi: 2022

22 Mayıs 2011 16:56 tsi
Son kullanım tarihi: 2022 Almanya'nın atom enerjisinden çıkış tarihinin 2022 olarak belirlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), 2022'yi çıkış tarih olarak kararlaştıran ilk hükümet ortağı oldu.

Başbakan Angela Merkel bu tarihi "doğru bir süre" olarak değerlendirerek, atom enerjiden tamamen vazgeçme tarihini Etik Komisyonu'nun raporundan sonra açıklayacağını belirtti.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi, Bavyera'daki Andechs Manastır'ında düzenlediği kapalı toplantıda atom enerjiden çıkış tarihini 2022 olarak belirledi. Horst Seehofer'in partisi, koalisyon ortakları arasında kesin bir tarihi kamuya açıklayan ilk parti oldu.

Hıristiyan Demokratların (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, kardeş parti CSU'nun kararlaştırdığı tarihi atom enerjiden vazgeçmek için "doğru bir süre" olarak değerlendirdi. Atom enerjiden çıkış için kesin bir tarih açıklamayan Merkel, atom santrallerin faaliyet süresini araştıran Etik Komisyonu'nun raporunun açıklanmasından sonra kesin bir tarih açıklayacağını söyledi.

CSU'nun kapalı kapılar arkasında bu kararı 7 saatlik bir görüşmeden sonra alması dikkat çekti. Atom enerjisini destekleyenlerin önünde gelenlerden olması hasebiyle, Horst Seehofer'in parti tabanını bu konuda ikna etmesi uzun sürdüğü tahmin edildi. Bilindiği gibi Almanya'daki 17 nükleer santralin 5'i Bavyera eyaletinde ve bu eyalet enerji ihtiyaçlarının yüzde 60'nı bu santrallerden karşılıyor.

Yeşiller'in Eşbaşkanı Claudia Roth ise CSU'nun aldığı kararın aldatıcı olduğunu savundu. Roth, enerji değişimini sürekli değerlendirmek isteyen CSU'nun bu şekilde belki atom enerjiden çıkış tarihini uzatmak için açık kapı bırakmak isteğini vurguladı. Yeşil siyasetçi ayrıca Almanya'da atom enerjiden 2017 yılında tamamen vazgeçmenin mümkün olduğuna da dikkat çekti. Yeşiller'in Meclis Grubu Eşbaşkanı Jürgen Trittin ise Merkel'in CSU kararını olumlu bulmasını ama kendisi kesin bir tarih belirtmemesini 'bir adım öne 3 adım geriye taktiği' olarak değerlendirdi.

Sosyal Demokratların (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel de hükümetteki partilerin atom enerjiden çıkış konusunda herhangi bir konseptinin olmadığını belirtti. Gabriel'e göre Almanya atom enerjiden 2020 yılında tamamen vazgeçebilir.

Sol Parti Genel Başkanı Gesine Lötzsch ise Merkel'in atom enerjiden çıkış temposunu 'salyangoz hızı' ile karşılaştırdı. Lötsch'e göre 2014 atom enerjiden çıkış için gerçekçi tarih.

(CİHAN)



Bu haber 1,342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,871 µs