En Sıcak Konular

"Rejim değişmez!"

0 0 0000 00:00 tsi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'dan ilginç çıkış... Tuğcu hükümetin yaptığı Anayasa değişikliklerinin gerekli olduğunu, bu değişikliklerin rejimi değiştirmeyeceğini belirtti ve ekledi: Sezer referanduma götüremez...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, TBMM Genel Kurulu'ndan 376 oyla geçen ve cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi, aynı kişinin iki kez cumhurbaşkanlığı yapması, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması gibi değişiklikleri öngören anayasa değişikliğinin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından referanduma götürülmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Tuğcu, "Çünkü belirli oy sayısının üstünde kabul edilerek çıktı. O nedenle (Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in) referanduma götürmesi söz konusu olamayacak. Tekrar gelecek, inceleyecek, yayınlayacak bir şekilde" dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de temaslarda bulunan Tuğcu, dün Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi.

"Rejim değişikliki olmaz"

Anayasa değişikliğiyle ilgili soruları yanıtlayan Tuğcu, cumhurbaşkanınına ait görevlerde herhangi bir değişiklik olmadığına işaret ederek, "Belki yarı başkanlık sistemi olacak, ama bu rejimin değişmesi anlamına gelmez. Rejim değişikliği için çok büyük değişiklikler gerekiyor" dedi.

"Sezer bir şekilde yayınlayacak"

Onay için Sezer'e gönderilen anayasa değişikliğininin cumhurbaşkanı tarafından onaylanması süreciyle ilgili sorular üzerine de Tuğcu, AA'nın haberine göre şunları söyledi:

"Belirli oy sayısının üstünde kabul edilerek çıktı. O nedenle Cumhurbaşkanı'nın referanduma götürmesi söz konusu olamayacak. Tekrar gelecek, inceleyecek, yayınlayacak bir şekilde.

Vetoyu bir kere koyabilir, iki kere değil. Bir kere koyup meclise iade edebilir. Meclis tekrar 367’nin üstünde, yani üçte ikinin üstünde oyla gelirse, artık onu onaylayacak." Anayasa Mahkemesi'nin, anayasal değişiklikleri sadece şekil yönünden inceleyebildiğini de anımsatan Tuğcu, bu nedenle değişikliğin Yüksek Mahkemeye götürülmesinin sözkonusu olamayacağını da belirtti.

Sezer dönemini değerlendirdi

Sezer’in anayasa hukukçusu olması nedeniyle hukuk devletinin yerleşmesine büyük katkı sağladığını da dile getiren Tuğcu, "Bunu görmemek mümkün değil, ama bunun dışında politikacı niteliğinin olmadığı da kesin. Belki politikacı niteliğine ihtiyaç duyulabilir cumhurbaşkanlığı görevinde. Tabii o görev açısından bir takım sakıncalar olmuş olabilir. Ama her ikisini değerlendirdiğimizde, onun iyi bir hukukçu olması ve hukuk devletinin yerleşmesinde ciddi ve önemli bir görev yapmış olmasıdır."

"Kararda, TSK'nın etkisi yok"

Anayasa Mahkemesi’nin TBMM’deki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkisinin olduğu yönündeki yorumlarla ilgili bir soru üzerine de Tuğcu, "Böyle şey olmaz. Bir takım spekülatif yorumlar yapılıyor. Öbür türlü karar verilmiş olsaydı, belki bu sefer de AKP yanlısı falan olacaktı" diye konuştu.

Tuğcu'nun şaşkınlık yaratan sözlerini değerlendiren anayasa hukukçuları şu yorumlarda bulundular:

"Madde çok açık"

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Sayın Başkan'ın sözlerini bilmiyorum. Yanlış anlaşılmış da olabilir ama aslında çok karmaşık bir madde olan Anayasa'nın 175. maddesi bu konuda çok açıktır. Cumhurbaşkanı veto ettiği Anayasa değişikliğinin TBMM'de 367'nin üzerinde bir oyla aynen kabulü halinde değişikliği onaylamak zorunda değil. Anayasa cumhurbaşkanını, değişikliği referanduma götürme hakkı tanıyor.

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: Anayasa'nın 175. maddesinde bu konuda hiçbir boşluk yok. Cumhurbaşkanı, 550 oyla kabul edilse bile Anayasa değişikliğini referanduma götürebilir.

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun'un Anayasa Hukuku kitabında da Cumhurbaşkanı'nın referanduma götürme yetkisinin açık olduğu anlatılıyor.

İşte o Anayasa maddesi:

Anayasa'nın 175. maddesinde Anayasa değişiklikleriyle ilgili olarak şöyle deniliyor:

"Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir.

Meclisce üye tamsayısının beşte üçü ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.

Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmî Gazetede yayımlanır."

Milliyet



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,834 µs