En Sıcak Konular

Sağanak yağmur keneyi frenledi

22 Mayıs 2011 10:27 tsi
Aşırı yağışlar, kenelerin gün yüzüne çıkmasını erteledi. Hal böyle olunca kene ısırmasından ölenlerin sayısı azaldı.

Geçen yıl 21 Mayıs tarihine kadar 8 kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi sebebiyle hayatını kaybederken bu yıl 2 kişi keneden öldü.Havalar serin gidince kene vakalarının görüldüğü dönem kısalıyor. 2007-2009 arasındaki aşırı sıcaklarda kene ısırmaları mart ayında başlamıştı. Mart ayından eylüle kadar devam eden kene vakaları sebebiyle yılda bin 300'den fazla vatandaş kene ısırması sebebiyle hastanelere koşmuştu. Geçen yıl ilk kene vakası 10 Nisan 2010'da Samsun'da meydana geldi, Ayşe Ocak kene ısırması sonucu vefat etti. Bu yıl mayıs ayının sonuna gelinmesine rağmen Türkiye genelinde görülen yağmurlar keneleri toprak altına hapsetti. Kış boyunca toprak altında kalan ve yumurtlayan keneler bu yıl yüzeye çıkamadı.

2011 yılının ilk kene ölümü 2 Mayıs'ta Çorum'un Ortaköy ilçesinde yaşandı. Ali Bozkurt (61), yüksek ateş, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetlerle Çorum Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle alınan kan örnekleri Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderildi. Rapor gelmeden durumu ağırlaşan Bozkurt, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Bozkurt hayatını kaybetti. Tahlil sonuçları pozitif çıktı.

EN ÇOK ÖLÜM ÇORUM'DA

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasında Türkiye'de kenenin haritası çıkarılmıştı. Sonuçlara göre kene sebebiyle en fazla ölümün yaşandığı yer; yıllık ortalama 9 vaka ile Çorum. Karabük'e bağlı Eflani ilçesinde bir yılda 7, Tokat'ta 5, Sivas'ta ise 4 kişi KKKA sebebiyle hayatını kaybetti. İllere göre ölüm vakaları ise şu şekilde sıralandı: Çorum 9, Karabük 7, Tokat 5, Sivas ve Kastamonu 4, Gümüşhane 3, Bolu, Yozgat, Amasya, Ankara ve Samsun 2, Rize, Konya, Bingöl, Çanakkale, Giresun, Isparta, Bursa, Çankırı, Gaziantep, Sakarya, Ordu, Burdur ve Malatya 1.

DOÇ. DR. VATANSEVER: VAKALAR AZALDI

Keneler üzerine birçok araştırma yapan Doç. Dr. Zati Vatansever, kene vakalarının geçen yılın aynı dönemine göre azaldığını belirtti. Bu yıl bol yağmur yağdığı için vatandaşların tarlalarına giremediğini dile getiren Vatansever, bu yüzden vakaların geçen yıla göre az olduğuna dikkat çekti. Sıcaklıkların artmasıyla yine kene ısırmalarına rastlanacağını belirten Vatansever, tarladan eve dönenlerin mutlaka vücutta kene kontrolü yapılması önerisinde bulundu. Kenelerin yağışlı ve soğuk geçen havaları sevmediğine dikkat çeken Vatansever, son yıllarda kenelere karşı yapılan kampanyanın da etkili olduğunu ifade etti. Vatansever, "Keneler belki azaldı. Ancak unutmamak gerekir ki tarlalarda orman içinde hala keneler var. İnsanlar tarlaya girdiklerinde yeniden yapışıp ısırmalar başlayacak." uyarısında bulundu.

Tük Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı sebebiyle sağlıkçıların da geçmişte yaşamlarını yitirdiğini hatırlattı. Kahveci, bakanlıklar arasında koordinasyon sağlanarak kenenin ortadan kaldırılabileceğini dile getirdi.

Yıllara göre kene vakası ve keneden ölüm sayıları şöyle:

Yıllar Ölüm Vaka sayısı

2002-2003 6 150

2004 13 249

2005 13 266

2006 27 438

2007 33 717

2008 63 1315

2009 63 1318

2010 49 865

2011 2 200 *

*21 Mayıs itibariyle...

cihan




Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,724 µs