En Sıcak Konular

İspanya'da onbinler meydanda!

22 Mayıs 2011 10:05 tsi
İspanya bugün yerel seçimler için sandık başına gidiyor.. Ülkede siyasi ve ekonomik sistemi protesto eden gençlerin eylemde. Polis müdahele için geceyi bekliyor...

İspanya'da bugün yapılacak yerel seçimlerden dolayı gösteri ve propagandanın yasaklandığı bugünkü "Düşünme Günü"nde, siyasi ve ekonomik sistemi protesto eden gençlerin eylemleri devam etti.

"Hemen Gerçek Demokrasi" adlı sivil toplum örgütünün, sosyal paylaşım sitelerinde yaptığı çağrılarla 15 Mayıs'ta başkent Madrid'deki Sol Meydanı'nda başlayan ve tüm büyük kentlere yayılan gösterilere yasak getirildi, ancak barışçı olduğu gerekçesiyle polis müdahale etmedi.

İçişleri Bakanlığında bugün yapılan toplantıyla ilgili EFE haber ajansında yer alan haberlerde, gösteri ve propaganda yasağının yürürlüğe girdiği yerel saatle cuma gecesi 24.00'den itibaren, İspanya'da toplam 58 bin kişinin meydanlarda barışçı eylemler yaptığı aktarıldı.

Polisin, "kamu güvenliğini bozan bir gelişme veya şiddet olmadıkça göstericilere müdahale etmeme karar aldığı" bildirildi. Polis, gösterilerin sözcülerini, kamu düzenini ve güvenliğini bozanların cezalandırılacağı hususunda bilgilendirdi.

Bu arada gösterilerin merkezi olan Sol Meydanı'nda 25 binden fazla kişinin toplandığı belirtildi.

Genelde siyasetçileri ve bankaları protesto eden sloganlar atan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler, bugünü daha çok müzik eşliğinde, bir bayram havasında geçirdi.

Bu gösteriler İspanya dışına da taştı. İtalya, Fransa, Almanya ve bazı Güney Amerika ülkelerindeki İspanyol büyükelçilikleri önünde de protesto gösterileri yapıldığı duyuruldu.

YEREL SEÇİMLER VE GÖSTERİLER

Öte yandan yaklaşık 35 milyon seçmenin oy kullanacağı yerel seçimler, bir haftadır devam eden gösterilerden dolayı basının gündeminde ikinci plana düştü.

İspanya'nın siyasi ve ekonomik sisteminde değişiklik isteyen gençler, ilk başta gösterilerini 22 Mayıs pazar gününe kadar sürdüreceklerini söylemişti. Ancak sonraki katılımların yüksek olması nedeniyle, gösterilerin devam edip etmeyeceğine "meydanların karar vereceği" açıklandı.

Madrid, Barselona ve Valencia'daki meydanlardan sürekli olarak "gösterilere devam" sözleri yükseldi.

İspanyol basınında, seçimlerin sona ermesinin ardından bu geceden itibaren, güvenlik güçlerinin göstericilere karşı daha sert olabileceği yorumları yapılıyor.

aa



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,465 µs