En Sıcak Konular

Medya, kirli geçmişiyle yüzleşiyor

22 Mayıs 2011 09:52 tsi
Medya, kirli geçmişiyle yüzleşiyor 

Sicili hiç de parlak olmayan Türk medyası kendisiyle yüzleşiyor.

'Merkez medya' olarak adlandırılan kesimin bütün darbelerde ne kadar etkili olduğu çok önemli isimlerin ağzından net bir şekilde ortaya konuluyor. Mehmet Ali Birand'ın 'Genlerimizde darbecilik vardı' açıklamasının ardından Yağmur Atsız'ın yaptığı 'özeleştiri' kamuoyunda büyük yankı buldu.

Kapatılan Nokta Dergisi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün yeni çıkan kitabı 'Büyük MedyadaErgenekonHaberciliği' sebep olduğu olaylar bağlamında çok konuşulacağa benziyor. Alper Görmüş'ün kitabının yayımlanmasının ardından yaptığı basın toplantısında; Ertuğrul Özkök, Mehmet Yakup Yılmaz ve İsmet Berkan'ın isimlerini vererek, darbe günlüklerine yönelik yaptıkları 'sahte', 'düzmece' gibi yorumları hatırlatmıştı. Twitter'da yorum yapan İsmet Berkan, "Aslında Alper Görmüş haklı, şimdi döndüm baktım 31 Mart 2007'de çıkan yazıma, mantık yürütme işini abartmışım..." ifadelerini kullanmıştı. Ardından Mehmet Ali Birand ve Yağmuz Atsız 'özeleştiri' yaptı. Konuyu köşelerinde ele alan isimler, Türk medyasının darbelere nasıl çanak tuttuğunu anlattı. M. Ali Birand, kendisinin de içinde olduğu 'merkez medya'nın darbeleri teşvik ettiğini yazdı. Bir gün sonraki yazısında Atsız da Birand'ı destekledi.

Söz konusu 'itiraflar' Türk medyası açısından son derece önemli bulunuyor. Açıklamaları 'samimi' bulan da var, 'timsah gözyaşları' olarak değerlendiren de. Gazeteci ve tarihçi Avni Özgürel, şunları söylüyor: "Sayın Birand'ın tecrübesindeki bir gazetecinin neyle karşı karşıya olduğunu bilmediğini, anlayamadığını düşünmek, bizzat kendi aklına ve izanına hakarettir. Özellikle28 Şubatsürecinde Türk basınının tavrı bilinçli ve kasıtlı biçimde, darbeye iştirak etmek amacı taşır. Medya, darbe sonucu oluşacak siyasi tablodan pay almayı amaçlamaktadır. 1960'tan itibaren darbeleri görmüş, darbe teşebbüslerine tanık olmuş, hepsiyle ilgili sürecin nasıl işlediğini, mekanizmanın nasıl çalıştığını bilen insanlardan bahsediyoruz. O yüzden bu isimlerin yaptığı itiraflara, 'günah çıkartmak' denemez!"

Radikal yazarı Oral Çalışlar ise her şeye rağmen, pişmanlıkların bir anlamı olduğu kanaatinde. Yanlışlarını itiraf eden insanların samimiyetlerinin sorgulanamayacağını söyleyen Çalışlar, "Her şeye rağmen, Türk basınının darbeyle ve darbecilerle olan ilişkisi çok parlak değil. Çok yüz kızartıcı bir geçmişi var." diyor.

YENİ SİYASETÇİ, YENİ MEDYA

Bir başka isim Etyen Mahçupyan ise itirafların kendisini şaşırtmadığını anlatıyor. Mahçupyan, "Bize 'Kimler böyle bir itirafta bulunur?' diye sorsalar, bu isimleri sayardık. Onların namuslu bir çizgide yürüdüklerini düşünüyorum. Şimdi konuşmakta fayda var. Çünkü sonradan, konuşmayanlar açığa çıkacak, deşifre olacak. Önümüzdeki dönemde normlarımız daha özgürlükçü, adaletçi bir noktaya doğru gidecek. O zaman da tarihle hesaplaşma ortaya çıkacak. Hesaplaşmanın başında İttihatçılık gelecek. Muhtemelen, medyada yeni bir yapılanma olacak ve şöyle bir ayrım ortaya çıkacak: hâlâ medyada kalanlar, kalamayanlar. Yeni anayasa da geliyor. Bundan sonra Türkiye, yeni bir zihni atmosfere gelmiş olacak. Bu yeni bir siyasetçi, işadamı, gazeteci demek..." şeklinde konuşuyor.

Rotahaberinternetsitesi Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık ise itirafları samimi buluyor. Türk medyasındaki özür ve itiraf sürecinin devamının geleceğine inanan Tanık, bunun gerekçesini ise şöyle açıklıyor: "Bazıları, ortam bunu gerektirdiği için ve ortamda ayakta kalabilmek için özür dileyecek. 2007'deki genel seçimlerde bir coşku vardı. Bugün belki o coşku yok; ama o seçimden daha yoğun katılımlar var. 12 Haziran seçimlerindeAK Partien kötü ihtimalle mevcudu muhafaza ederek sandıktan çıkacak. Bunu gördükleri için de önümüzdeki dönemin yatırımını yapanlar var. Bazı isimlerin bu nedenle özürlerine tanık olabiliriz!"

zaman



Bu haber 850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,944 µs