En Sıcak Konular

Mübarek depresyonda mı?

22 Mayıs 2011 09:40 tsi
Mübarek depresyonda mı? 
Mısır'da, halk ayaklanması sonucunda istifa etmek zorunda kalan ve halen Şarm El Şeyh Genel Hastanesi'nde tedavi altında olan, gözaltındaki eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in depresyona girdiği öne sürüldü.

Mısır'dan yayın yapan özel On televizyonun resmi haber ajansı MENA'ya dayandırarak verdiği habere göre, Mübarek'in tedavi gördüğü hastaneden isimini açıklamayan bir doktor, eski Cumhurbaşkanının depresyonda olduğunu, terapi ve desteğe ihtiyaç duyduğunu ileri sürdü.

Aynı doktor, Mübarek'in fiziki sağlık durumunun ise istikrarlı olduğunu belirtti.

83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, 25 Ocak tarihinde başlayan halk ayaklanması sonucunda istifa ettikten sonra Şarm El Şeyh kentine gitmiş, kalp krizi nedeniyle hastanede tedavi altına alınmıştı.

Mısır Savcılığı, yolsuzluk ve muhalif protestocuların öldürülmesi iddialarından dolayı Mübarek'in hastanede gözaltında tutulmasına karar vermiş, kendisinin ve ailesinin ülke dışına çıkışını yasaklamıştı.

Müslüman Kardeşler 60 yıl sonra genel merkezini açtı

Bu arada Mısır'da 1940'lı yılların başından itibaren faaliyetlerine kontrollü bir şekilde izin verilen Müslüman Kardeşler, daha önce Kahire'nin Menyel semtinde bir apartman dairesini genel merkez ve irtibat bürosu olarak kullanıyordu.

Mübarek'in istifası ile sonuçlanan 25 Ocak'taki halk ayaklanmasına kadar siyasi faaliyetleri kısıtlanan örgüt, Mukattam bölgesinde aldığı 7 katlı genel merkez binasının bugün törenle açılışını yaptı.

Açılış kurdelesini, Müslüman Kardeşler Örgütü Yürütme Konseyi Rehberi Muhammed Bedi kesti. Açılış sırasında dualar edildi, davetlilere ikramda bulunuldu.

Genel merkez binasının açılış törenine başta Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa olmak üzere, çeşitli siyasi parti liderleri, akademisyenler, işadamları ile Türkiye, Malezya, Somali, Ürdün ve Nijerya'dan gelen politikacılar katıldı.

Saadet Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez ile Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de törene katılanlar arasında yer aldı.

Bitmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslüman Kardeşler'in gelecekte ülkede etkin rol oynayacağını söyledi. Asiltürk de açılışa davetli olarak geldiklerini, Müslüman Kardeşler'in uzun bir aradan sonra genel merkezine kavuşmasının güzel olduğunu ifade etti.

Törenin sonunda kürsüye gelen Müslüman Kardeşler Örgütü Yürütme Konseyi Rehberi Muhammed Bedi, genel merkeze kavuştukları için şükrettiklerini, "hedeflerinin İslam referanslı sivil bir devlet olduğunu" söyledi.

Mısır devriminde herkesin payı olduğunun altını çizen Bedi, "Bu genel merkez, Mısır'da yaşayan herkesin genel merkezidir" diye konuştu.

Müslüman Kardeşler, 1928'de Mısır'da doktrini "tevhid" (Tanrının birliği) fikrine dayanan Hasan El Benna tarafından kuruldu. Müslüman Kardeşler, 1940'lı yıllarda, Başbakan Mahmud Fehmi El Nokraşi'nin 1948'de öldürülmesi dahil çeşitli eylemlerin ardından ağır baskıya uğradı.

Mısır lideri Cemal Abdülnasır, kendisine yönelik bir suikast girişiminin ardından 1954 ve 1970 arasında harekete çok sert darbe vurdu, binlerce üyesi tutuklandı. Nasır'dan sonra cumhurbaşkanı olan Enver Sedat, 1971'de hapisteki Müslüman Kardeşler üyelerini serbest bıraktı ve genel af ilan etti.

Enver Sedat, siyasi yön değişimini ve İsrail ile anlaşmalarını tepkiyle karşılayan Müslüman Kardeşler'in aşırılık yanlısı eski mensuplarının düzenlediği suikast sonucu öldü. Sedat'ın öldürülmesinin ardından cumhurbaşkanı olan Hüsnü Mübarek, örgütün siyasi parti kurmasına müsaade etmedi.



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs