En Sıcak Konular

Rumsfeld: Obama doğru karar verdi

21 Mayıs 2011 10:49 tsi
Rumsfeld: Obama doğru karar verdi ABD'de en son eski Başkan George W.Bush döneminde Savunma Bakanı olarak görev yapan Donald Rumsfeld, eğer şimdiki koşullar yıllar önce oluşsaydı Bush yönetiminin de terör örgütü El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinde, ABD Başkanı Barack Obama

Rumsfeld, Amerikan haber ajansı The Associated Press'e yaptığı açıklamada, Obama'nın, Amerikan özel birliği Navy SEALS'i El Kaide liderinin Pakistan'da saklandığı eve göndererek doğru karar verdiğini belirtti.

Ancak Obama yönetiminin, Bin Ladin'in öldürülmesinde ne kadar krediyi hak ettiğine dair bir yorumda bulunmayan Rumsfeld, şunları kaydetti:

"Bunu yapabilme kapasiteleri, önceki yönetimler tarafından zaman içinde geliştirildi ve bunlar ülkeye yarar sağladı. İstihbarat, uzun dönemi kapsayan bir sürede toplandı ve Obama yönetimi döneminde meyvesini verdi. Şundan hiç şüphem yok ki, eğer Başkan Bush da Bin Ladin'in yeri konusunda bilgi sahibi olsaydı, aynı şeyi yapardı".

Rumsfeld, Bin Ladin'in saklandığı yerin ortaya çıkarılmasını sağlayan, El Kaide hakkındaki enformasyonun çoğunun, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA), "waterboarding" denilen yöntem de dahil olmak üzere, "geliştirilmiş sorgulama tekniklerini" kullanmasının ardından, üç tutukludan geldiğini belirtti. Eski Savunma Bakanı, Bush'un bu teknikleri, CIA'in ancak yüksek değere sahip hedefler üzerinde uygulaması için onayladığını ve bunların daha önce Savunma Bakanlığı tarafından ya da Guantanamo'daki tutuklular üzerinde hiçbir zaman uygulanmadığını söyledi.

Pakistan'ın, Bin Ladin'in saklandığı yere dair bilgisinin olmadığı yönündeki açıklamalarına inandığını ifade eden Rumsfeld, ancak Pakistanlı yetkililerin, bu konuda uyarılmadıkları için şaşkınlık duymaması gerektiğini, çünkü Amerikan askerlerinin daha önce de Pakistan'a haber verilmeden bu ülkeye girişlerinin olduğunu anlattı. Rumsfeld, "Eğer yüksek değere sahip bir hedef varsa, bunu yapabileceğimizi farkındalardı. El Kaide'nin başıyla uğraştığınız zaman, onu yakaladığınızı bilmek önemli ve olay yerinde olmadığınız müddetçe bunu yapamazsınız" diye konuştu.



Bu haber 1,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,490 µs