En Sıcak Konular

Türkiye'ye küme dayanmıyor

21 Mayıs 2011 09:21 tsi
Türkiye'ye küme dayanmıyor Yatırımcıların gözünde yıldızı yükselen gelişen piyasalar için kullanılan kısaltmaların çoğunda Türkiye’ye de yer veriliyor. Bunun son örneği Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye’den oluşan MIST ülkeleri oldu

Yatırımcıların gözdesi olan gelişen piyasa ekonomilerini baş harflerinin kısaltmalarıyla gruplamak artık bir gelenek. 2000’li yılların başında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in yer aldığı BRIC ile başlayan bu adet daha sonra farklı kombinasyonlarla devam etti. Gruplamalar ne kadar farklı olursa olsun, dikkat çeken bir özellik, içinde çoğu zaman Türkiye’nin yer alması.
Probitas Partners’ın sınıflamasında kural değişmedi. Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye’den oluşan “MIST” ülkelerinin giderek kurumsal yatırımcılar arasında daha çok ilgi çektiğini anlatan bir rapor yayımlandı. Raporda bu ülkelerin kısmen yüksek kişi başına geliri ile öne çıktığına dikkat çekildi.

Bu ülkelerde enflasyon artar mı?
2010 sonunda 180 küresel yatırımcı arasında gerçekleştirilen bir araştırmaya dayandırılan rapora göre, Güney Kore’nin 2050 itibariyle ABD’den sonra dünyanın en yüksek kişi başına geliri olan ikinci ülkesi olacağı tahmin ediliyor.
BRIC’in yatırımcılar açısından ilk sırada gelmeye devam edeceği belirtilen raporda, “Ancak bu ülkelerde varlık değerlerindeki artış ve enflasyonun yükseleceği endişesi yatırımcıların başka yerlerde de fırsat aramasına neden oluyor” denildi.

T-BRIC
Türkiye, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin
İlk kez 2001 yılında Goldman Sachs’ın o dönemdeki baş ekonomisti Jim O’Neill tarafından gündeme getirilen BRIC, artık kurumsallaşmış bir bir marka. Gelişen piyasaların kare ası olarak görülen dört ülke, kendi aralarında düzenli toplantılar yapmaya başladılar. Hatta son toplantılarına Güney Afrika’yı da davet ederek BRICS olma yolunda da bir adım attılar. Ancak başta Dünya Ekonomi Forumu Başkanı Klaus Schwab olmak üzere pek çok isim, BRIC dörtlüsüne beşinci ülke olarak Türkiye’yi ekliyor ve T-BRIC demeyi tercih ediyor.

CIVETS (Misk kedisi)
Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır, Türkiye, G. Afrika
Bu kısaltmanın fikir babası, HSBC’nin eski CEO’su Michael Geoghegan. Geoghegan; bu sınıflamayı yaparken büyük, genç ve artan nüfusa sahip, dinamik ekonomileri göz önüne alarak yapmıştı. Küresel hedefi olan her şirketin, bu pazarları dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini savunan Geoghegan, “Tökezlemeler mutlaka olacak. Ama bugün ile 2030 arasında, Ortadoğu’nun nüfusu neredeyse ikiye katlanacak, ekonomileri de hızlı büyüyecek. Latin Amerika’nın emtia zengini ülkelerini göz ardı edenler ileride buna pişman olacak” demişti.

MIST (Buğu)
Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye
İngilizcede “buğu” anlamına gelen MIST, Probitas Partners’ın ortaya attığı bir kısaltma. Bu grupta  Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye yer alıyor. BRIC’e ikinci bir alternatif olabileceği belirtilen bu gruptaki ülkelerin kişi başına düşen gelirinin yüksek olması önemli bir özellikleri. Bu grupta yer alan ülkelerin gelecek dönemde BRIC’ten sonra yatırımcıların en çok ilgi göstereceği ikinci ülke grubu olacağı belirtiliyor.

Milliyet



Bu haber 1,069 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs