iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

İşaret fişeği: 'Mucize Adam' ve 2015

19 Mayıs 2011 17:06 tsi
İşaret fişeği: 'Mucize Adam' ve 2015 'Bizim damat', AKP için yeni bir senaryo yazdı. Oysa unuttuğu çok önemli bir nokta var: Başrol için düşündüğü isim zaten o role bir kere soyunmuştu...iyibilgi özel

New York'ta kaldığı otel odasında, bir kat görevlisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, nihayet istifa etti. İstifasına günler kala, yerine geçecek isimler çoktan tartışılmaya başlanmıştı bile. Bu isimler arasında Türkiye'den de iki isim ortaya atılmıştı: Dünya Bankası tecrübesi olan Kemal Derviş ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. İşte bugün, bu iki isim üzerinden öyle bir iddia ortaya atıldı ki, daha oyuncuları bile belli olmadan, "oyunun" ilk perdesi oynanmaya başladı.

İddiayı ortaya atan isim, Balyoz Darbe planı davasında tutuklu yargılanan emekli orgeneral Çetin Doğan'ın damadı, iktisatçı Dani Rodrik. Rodrik, twitter'dan attığı bir mesajda businessinsider.com adlı sitede yayınlanan bir makaleye referans verdi. Makalenin özeti şu:

Dominique Strauss-Kahn'ın koltuğu için Türkiye'den aday gösterilmesi düşünülen Kemal Derviş'e karşı AK Parti hükumeti, kendi adayı maliye bakanı Mehmet Şahin'i öne sürdü. Çünkü eğer Derviş o koltuğa oturursa, 2015 seçimlerinde AKP ve Başbakan Erdoğan'a karşı en güçlü rakip haline gelir. AK Parti de bunu istemediği için Mehmet Şahin'in adaylığını ilan etti.

(Unutmadan. Rodrik'in tavsiye ettiği yukarıdaki makalenin içinde kendisinin, Kemal Derviş'i, IMF başkanlığı için desteklediği bir yazısına referans veriliyor. Al gülüm, ver gülüm durumu bir nevi.)

Öncelikle burada iki 'garip' varsayıma dikkat çekmekte fayda var.

1-Mehmet Şimşek, adaylığını ilan etmedi. Sadece ben bu işin altında kalkabilirim minvalinden şeyler söyledi. Ki bugün yaptığı açıklama ortada.*

2- Bu nasıl bir koltuk ki, oturanı "yenilmez hale" getiriyor? İddia şu: IMF koltuğuna Kemal Derviş oturursa, 2015 seçimlerinde Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ı koltuğundan eder. Ama nasıl bir veriye dayanılarak böyle bir varsayımın yapıldığı söylenmemiş. Ancak tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Keza Dominique Strauss-Kahn'ın tutuklanmadan önce, Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şu anki Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'yi yenebilecek en güçlü rakip olduğu, yapılan anketlere göre ilan edilmişti. (Bunda IMF başkanlığı rolü ne kadar önemli, onu kimse bilmiyor) Herhalde bu iddiayı kaleme alan derin zeka, IMF başkanlık koltuğunun böyle bir alameti farikası olduğunu düşünüyor. Kim oturursa, ulusal seçimlerde başbakan o oluyor. İlginç bir akıl yürütme. Oysa Kemal Derviş'in Türk halkının pek sıcak bakmadığı IMF üzerinden kazanacak herhangi bir prestiji olmasa gerek. Keza Türk halkı, kendisini, 2001 yılında Türkiye'yi içinde bulunduğu derin ekonomik krizden çıkartan reçetenin sorumlusu olarak zaten kabul etmiş durumda. Ve buna rağmen, üzerinde böyle bir etiket varken, Derviş'in başarısız siyaset denemesi de hala akıllarda. 2001 yılında DSP içinde büyük bir ayrılık dalgası yaşanırken adı sıklıkla gündeme gelmişti. Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür'ün kaleminden hatırlayalım:

"Ecevit'in sağ kolu Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan partiden ayrılmış ve rahmetli İsmail Cem'le yeni bir siyasi oluşum için harekete geçmişti.

Bu siyasi yolculuğun en etkin ismi de o dönem 'Türkiye'yi krizden kurtaran adam' olarak bilinen ekonomiden sorumlu bakan Kemal Derviş'ti. Herkes Derviş'in o günlerde kurulan Yeni Türkiye Partisi içinde olacağını bekliyordu...Derviş, bir süre sonra herkesi şoke ederek -başta da YTP'lileri- birden rotayı kırdı ve CHP'ye gitti. O yıllarda CHP'ye geçip İstanbul Milletvekili olan Derviş'in CHP'den umduğunu bulamadığını ve apar topar kaçtığını biliyoruz."

İşte şimdi görüyoruz ki, birileri tekrar 'Türkiye'yi krizden kurtaran adamı' ısıtıp, önümüze koymak üzere.

Ama esas alınması gereken ders şu: Birileri halkın nabzını tutmak yerine, hala kendi siyasi gündemlerini gerçekleştirecek "mucize reçetelerin" peşinde...

www.iyibilgi.com özel

* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF başkanlığı konusunda kendisiyle ilgili bir değerlendirmeyi doğru bulmadığını ve bunların şu anda bir dedikodudan ibaret olduğunu belirterek, ''ben şu anda Batman'dayım, Batman milletvekili adayıyım'' dedi.



Bu haber 2,356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs