En Sıcak Konular

Ayasofya çinileri de Türkiye'ye dönüyor

19 Mayıs 2011 11:59 tsi
Boğazköy sfenksinin ardından, Ayasofya'daki II. Selim Türbesi'nden çalınıp Louvre Müzesi'nde sergilenen çiniler de iade ediliyor.

Almanya’nın Berlin Müzesi’nde sergilenen Boğazköy sfenksini iade imzasını atmasının üzerinden 24 saat geçmeden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir müjde daha verdi. Ayasofya Müzesi’nin bahçesinde bulunan II. Selim Türbesi’ne ait çini pano da Fransa Louvre Müzesi tarafından iade edilecek. Pano, 17. yüzyıl İznik çini sanatının en nadide eserlerinden.

Radikal'in haberine göre, iade için “Eli kulağında” diyen Günay, ‘‘Övünerek söylüyorum. 2008-2011 arasında 3 bin 260 tarihi eseri yurtdışından ülkeme getirmeyi başardım. Daha önce 10 yılda 1256 eserin iadesi yapılmıştı. 1900’lü yılların başında restorasyon bahanesiyle çalınan ve bugün Louvre Müzesi’nde sergilenen çini panonun Fransa’da ne işi var? Hiçbir izah bulamıyorum. Türbede sahtesi yer alıyor. Saat tut! Her an müjdeyi verebilirim’’ diye konuştu.

SARAY DİŞÇİSİ KAÇIRMIŞTI
Osmanlı döneminde saray dişçiliği yapan Fransız asıllı Albert Sorlin Dorigny, 1895’te Ayasofya Müzesi’nde restorasyon izni aldı. 4 yıl süren restorasyonda Dorigny, pek çok çiniyi Fransa’ya kaçırdı; II. Selim Türbesi’ndeki panonun bir benzerini o dönemin Fransa’daki ünlü seramik fabrikası Choisleroi Seine’de yaptırdı. Sahte çiniler söküldüğünde arkasında Choisleroi Seine’in imzası bulundu.

Bir zamanlar Sultan II. Selim Türbesi’nin girişinde yer alan ve yaklaşık 60 adet çiniden oluşan gerçek çini pano ise Louvre Müzesi’nde sergilenen en önemli eserlerden biri. Çiniler müzede “Ayasofya Müzesi’nin haziresinde bulunan Sultan II. Selim Türbesi’nin çinileri” ibaresiyle tanıtılıyor. Louvre Müze Müdürü Henry Loyrette 2008’de Ayasofya’yı ziyaret ettiğinde ‘‘Kesinlikle kaçırma, çalma ve saklama söz konusu değil. Eserlerin restorasyonda çalındığına dair söylentiler var. Ancak bunlar ispatlanamaz, belgelenemez. Ayrıca bizi ilgilendiren, bizim kanuni yollarla satın almış olmamız” demişti.

haberturk



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs