En Sıcak Konular

Çin, IMF patronluğuna aday

19 Mayıs 2011 08:58 tsi
2010 yılındaki 3 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle küresel ticaretin önde gelen aktörlerinden biri olan Çin, şimdi de bu etkinliğini uluslararası finans sisteminde hissettirmeye çalışıyor.

6 trilyon doları aşan milli geliriyle dünyanın ABD'den sonra ikinci büyük ekonomisi haline gelen Çin, Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanının cinsel taciz suçlamasıyla boşalttığı başkanlık koltuğu için aday hazırlıklarına başladı.

Yerel medyadaki haberlere göre, Pekin yönetimi, hali hazırda IMF Başkanı'nın özel danışmanı olan Zhu Min (Cu Min) ile Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın (Cou Şiaoçuan) adaylığını gündeme getirerek, alt yapı çalışmalarını hızlandırdı. Çin'in muhtemel bir IMF başkanlığı, son dönemde yoğun bir tartışmaya konu olan para birimi yuan (RMB)'nin geleceği açısından da büyük önem taşıyacak.

Çinli yetkililer, küresel ticari ve ekonomik dengeleri düzenleyen kuruluşların başında gelen IMF'nin yeni dönem patronluğunun, yükselen ve gelişen ekonomiler tarafından yürütülmesinin, küresel dengeler açısından önemini vurguluyor.

IMF'nin yeni patronluğu için Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde, Alman Merkez Bankası eski Başkanı Axel Weber, Avrupa Fonu Başkanı Klaus Regling, Almanya eski Maliye Bakanı Peer Steinbrueck, Türkiye'den Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yanı sıra Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Meksika'dan önde gelen üst düzey isimler konuşuluyor.

cihan

 



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,134 µs