En Sıcak Konular

Libya'dan son haber!

18 Mayıs 2011 14:43 tsi
Libya'da yaşanan çatışmalar sürerken, ajanslar Libya'dan haber bombardımanına devam ediyor.

İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI JİMENEZ:"LİBYA'DAKİ TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE TEŞEKKÜR EDERİZ"

İspanya Dışişleri bakanı Trinidad Jimenez, 5 nisan'da Libya'da Muammer Kaddafi güçlerine bağlı askerler tarafından gözaltına alınan 4 gazeteciden biri olan İspanyol fotoğrafçı Manu Bravo'nun, serbest bırakılacağını açıkladı.

Jimenez düzenlediği basın toplantısında, Bravo'nun serbest bırakılacağına ilişkin resmi yazının Libya yönetimi tarafından kendilerine ulaştırıldığını söyledi. İspanyol fotoğrafçının çok kısa bir süre içinde serbest bırakılmış olacağını kaydeden Jimenez, bu zamana kadar yürütülen diplomatik girişimlerde gösterdiği yardımlardan dolayı Libya'daki Türkiye ve Macaristan Büyükelçiliklerine de teşekkür etti. Jimenez, Bravo'nun serbest bırakılmasına ilişkin diplomatik müzakereleri yürütmek üzere Trablus'a gönderilen bir İspanyol diplomatın, Bravo'yu alarak Tunus sınırına kadar kendisine eşlik edeceğini söyledi.

Libya yönetiminin, Bravo'nun gözaltına alınmasına gerekçe olarak "ülkeye izinsiz olarak girdi" şeklinde bir açıklama getirdiğini kaydeden Jimenez, İspanyol fotoğrafçının yaklaşık 100 avro ceza ödemek zorunda olduğunu belirtti.

--------------------------------------------------------------------------------
UCM'DEN LİBYA'YA UYARI MEKTUBU LAHEY

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcıları, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin muhaliflere müdahalesinde işlenen suçları gizleme girişimde bulunmamaları yolunda, Libyalı yetkilileri bir mektupla uyardı. UCM savcılarının uyarısını içeren Libya Dışişleri Bakanı Abdüati El Ubeydi'ye gönderilen mektupta, Savcı Luis Moreno-Ocampo'nun Kaddafi, oğlu Seyfülislam Kaddafi ve istihbarat şefi Abdullah el Sanussi'ye yönelik tutuklama talebiyle ilgili resmi bilgilendirme de yapıldı. Mektupta UCM'nin, BM Güvenlik Konseyi tarafından soruşturma yürütme talimatı alması nedeniyle Libya konusunda yargılama yetkisi bulunduğu da belirtildi. Savcı Moreno-Ocampo, üç kişiyi de sivillere yönelik saldırı emri vermek, planlamak ve saldırıya katılmak iddiasıyla cinayet ve zulüm yapmakla suçladı. Mahkeme yargıçları savcının talebi üzerine tutuklama emri çıkarılıp çıkarılmayacağına karar verecek.

--------------------------------------------------------------------------------

EL CEZİRE:"KADDAFİ'NİN EŞİ VE KIZI TUNUS'TA"

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin eşi ve kızının Tunus'a gittikleri ileri sürüldü. El Cezire televizyonunun, internet sitesinde Tunus kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Kaddafi'nin eşi Safiye Kaddafi ile kızı ,'nin Tunus'un Carba adasına gittikleri ve burada bir otelde konakladıkları ifade edildi. Safiye ve Ayşe Kaddafi'nin geçen cumartesi günü Ras Cadir sınır kapısından ülkeye giriş yaptıklarını doğrulayan Tunus resmi kaynakları, Ras Cadir kapısından birkaç Libyalı yetkilinin daha giriş yaptıklarını dile getirdi.

--------------------------------------------------------------------------------

BM'YE GÖRE, LİBYA'DA 2,1 MİLYON KİŞİ İNSANİ YARDIMA MUHTAÇ

Birleşmiş Milletler, Libya'daki çatışmalar yüzünden 2,1 milyon kişinin insani yardıma muhtaç duruma geldiğini bildirdi. BM'nin Libya insani koordinatörü Panos Moumtzis, 1,6 milyon kişinin, çatışmalar temel hizmetleri sekteye uğrattığı ve gıda-ilaç stoklarını azalttığı için yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi. Moumtzis, bunların 460 bininin çatışmalar yüzünden evlerini terketmek zorunda kalan insanlar olduğunu bildirdi.

İnsani yardıma muhtaç 500 bin kişinin de çatışmalardan kaçarak Tunus, Mısır ve diğer ülkelere giden insanlar olduğu kaydedildi. Moumtzis uluslararası yardım verenlere 408 milyon dolar yardım çağrısında da bulundu.


--------------------------------------------------------------------------------

EL CEZİRE:"KADDAFİ'NİN EŞİ VE KIZI TUNUS'TA"

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin eşi ve kızının Tunus'a gittikleri ileri sürüldü. El Cezire televizyonunun, internet sitesinde Tunus kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Kaddafi'nin eşi Safiye Kaddafi ile kızı Ayşe'nin Tunus'un Carba adasına gittikleri ve burada bir otelde konakladıkları ifade edildi.

Safiye ve Ayşe Kaddafi'nin geçen cumartesi günü Ras Cadir sınır kapısından ülkeye giriş yaptıklarını doğrulayan Tunus resmi kaynakları, Ras Cadir kapısından birkaç Libyalı yetkilinin daha giriş yaptıklarını dile getirdi.


--------------------------------------------------------------------------------

LİBYALI MUHALİFLER OPEC TOPLANTISINA KATILMAK İSTİYOR

Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Libya Ulusal Geçiş Konseyi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) gelecek ay Viyana'daki toplantısında "Libya'yı temsilen" katılmak istediğini bildirdi.

Muhaliflerin enformasyon yetkilisi Mahmud Şammam, OPEC'in 8 Haziran'da düzenlenmesi öngörülen toplantısına katılmak istediklerini, ancak örgütün kendilerini davet edip etmeyeceğini henüz bilmediklerini belirtti.

Şammam, önceki gün Libya'dan Tunus'a kaçtığı bildirilen Libya Petrol Bakanı Şükrü Ganem'in Viyana'da olduğunu da söyledi.


--------------------------------------------------------------------------------
KANADA, 5 LİBYALI DİPLOMATI SINIR DIŞI ETME KARARI ALDI

Kanada, 5 Libyalı diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını açıkladı.

Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu 5 Libyalı diplomatın normal diplomatik faaliyetlerine aykırı davrandıkları gerekçesiyle ''persona non grata'' (istenmeyen adam) ilan edildiği belirtildi.

Bu diplomatlarla ailelerinin kararın çıkmasının ardından hemen gitmeye hazırlanmaları gerektiği belirtilen açıklamada, başka ayrıntıya yer verilmedi.

Kanada, NATO'nun Libya'daki operasyonlarına katılıyor, ancak Libya ile diplomatik ilişkilerini kesmedi, sadece Trablus'taki büyükelçiliğinin faaliyetlerini askıya aldı. Libya'nın Ottawa'daki Büyükelçiliğinin faaliyetleri ise devam ediyor.


--------------------------------------------------------------------------------

LİBYA: NATO'NUN GEMİSİNİ VURDUK


Libya resmi TV kanalının haberinde, savaş gemisinin Misrata'nın batı kesimlerini bombaladığı sırada, Libya güçlerinin karşı ateş açtığı ve gemiyi vurduğu belirtildi. Haberde, ''Güçlerimiz, savaş gemilerine ateş açtı ve birini doğrudan ve şiddetli biçimde vurdu'' denildi. Haberde başka bir ayrıntı verilmedi.

TUNUS LİBYA'YI UYARDI

Tunus, sınırının Libya tarafından ülkesine ateş açılma olaylarının "düşmanca tutum" olduğunu belirtti. Tunus hükümeti tarafından yapılan açıklamada, bu nedenle BM Güvenlik Konseyi'ne başvurulabileceği bildirildi. TAP ajansının haberine göre de Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Tunus topraklarının bombalanmasının ülkenin egemenliğinin ihlali olduğunu, ayrıca Tunus vatandaşlarının hayatını tehlikeye attığı kaydedildi. 


NATO HABERİ YALANLADI

NATO, Libyalı birliklerin NATO güçlerine mensup bir savaş gemisini vurduğuna ilişkin haberleri yalanladı. Bir NATO yetkilisi, savaş gemisinin vurulduğuna ilişkin haberin ''tamamen uydurma olduğunu'' ifade ederek, ''Napoli'deki operasyon merkezlerimizi kontrol ettik. Kaddafi yanlısı birliklerin ateş ederek vurabileceği yakınlıkta herhangi bir NATO gemisinin olmadığı teyit edildi'' dedi. Libya resmi TV kanalının haberinde, Libya güçlerinin Misrata'nın batı kesimlerini bombalayan gemiyi, karşı ateş açarak vurduğu belirtilmişti.


AJANSLAR



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,689 µs