En Sıcak Konular

Esad hakkında tutuklama kararı çıkabilir

18 Mayıs 2011 13:47 tsi
Esad hakkında tutuklama kararı çıkabilir
Suriye’nin despot lideri Esad için uluslararası tutuklama kararı çıkması bekleniyor. İngiltere Silahlı kuvvetler müsteşarı olasılığın çok yüksek olduğunu belirtti.

Suriye halkına dur durak bilmeksizin şiddet uygulayan, onları en temel ihtiyaçları olan sudan dahi mahrum bırakan cumhurbaşkanı Beşşar Esad hakkında uluslararası bir tutuklama kararı çıkabileceği açıklandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, kısa bir süre önce Libya lideri ve Libyalı üst düzey yetkililer için böyle bir talepte bulunmuştu.

Müslüman Kardeşler Cemaati eski yetkilisi ise, Beşşar Esad’ın bir yandan halka zulmederken bir yandan da cemaate diyalog çağrısında bulunmasını eleştirerek bunun göz boyamaktan başka bir şey olmadığına işaret etti. Telkelah halkı, Esad güçlerinin katliamından kaçabilmenin yollarını arıyor. Bazı aileler Lübnan’a geçmeyi başarabilmişken bazıları evlerinde mahsur kalmış durumda. Dışarı çıkan vuruluyor!

İngiltere Savunma Bakanlığı Silahlı Kuvvetler Müsteşarı Nick Harvey, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çok büyük olasılıkla Suriye cumhurbaşkanı Beşşar Esad hakkında ülkesindeki göstericilere baskı uygulamaktan tutuklama kararı çıkaracağına işaret etti.

Financial Times gazetesinin haberine göre Harvey’in bu açıklamaları, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Luis Moreno Ocampo’nun, Uluslararası Mahkemeye Libya lideri Albay Muammer Kaddafi ve diğer yetkililer hakkında tutuklama kararı çıkarılması talebini sunmasının ardından geldi.

Müslüman Kardeşlerden eleştiri

Öte yandan Suriye’deki Müslüman Kardeşler Cemaati’nin eski mali işler genel müdürü Sadrettin El- Beyanuni, Suriye rejiminin sunduğu diyalog teklifinin diyalogla hakikatte bir alakasının olmadığını ifade etti.

El-Beyanuni, Suriye rejiminin bir yandan sivil göstericilere baskı uygulayıp kendilerini hainlik, işbirlikçilikle suçlayıp aç, susuz elektriksiz bırakırken bir yandan da diyalog çağrısında bulunmasının sadece, olayları kontrol altına alma ve dünya kamuoyunu ülkede gerçek anlamda reformlar yapıldığına dair ikna etme girişimi olduğunu söyledi.

Suriye rejimini bu ikiyüzlülüğünden ötürü eleştiren El-Beyanuni, Suriye’deki gösterilerin doğaçlama ortaya çıktığına, ardında herhangi bir cemaat, parti ya da siyasi bir kanadın bulunmadığına, düşünür ve entelektüellerden destek bulduğuna işaret etti.

Müslüman Kardeşler Cemaati eski yetkilisi cemaatin iktidarı tekelinde bulundurmak istemediğini, kendilerin de halktan parça olarak kararların alınmasına ortak olmak istediğini ifade etti.

Cesetler sokaklarda

Öte yandan Telkelah Kenti’nden Lübnan’a kaçan Suriyeli vatandaşlar, Beşşar Esad’a bağlı silahlıların gösterileri bastırmak için kente girmesiyle cesetlerin sokaklara yayıldığını, kendilerininse çıkıp cesetleri sayıp saptayamadıklarını çünkü evlerinden çıkmaya kalkar kalkmaz saldırıya uğradıklarını açıkladı.

Lübnan’a kaçan Suriyeliler, saldırıların, geçtiğimiz Cuma günü, Esad’ın düşmesi çağrısında bulunan gösterilerle beraber başladığını, güvenlik güçleriyle dolu on otobüsün kente girdiğini, Pazar gününün başlamasıyla da tankların kenti kuşatma altına aldığını ve bombardımanın başladığını belirtti.

Geçtiğimiz Pazar günü eşi ve henüz bir yaşındaki ikizleriyle beraber Lübnan sınırına ulaşmak için üç buçuk saat yürüyen marangoz Ömer şöyle dedi: ‘Tanklar ve keskin nişancılar gelişigüzel ateş açtı. Evimizi yıktılar. Su deposunu patlattılar. Sokaklar suyla doldu. Sokaklar cesetlerle dolu.

Hedef Sünniler

Yedi aile ile birlikte kuşatılmış kentte evinin kilerine saklanan üç çocuk annesi Um Ahmet, Reuters Ajansı’nı telefonla arayarak elektriklerinin kesildiğini, tüm giriş ve çıkışların kapatıldığını haber verdi. Um Ahmet: ‘Adamın biri hem karnından hem sırtından yaralandı. Ona biraz su vermekten başka bir şey yapamadık. Ellerimizde hayatını kaybetti. Onu gömemiyoruz. Kokusu her yeri sardı’ dedi.

Reuters Ajanı ile telefonla konuşan tüm Telkelah kenti sakinleri Esad kuvvetlerinin Sünnileri hedef aldığını vurguladı. Bazıları da Sünni olup olmadıklarını anlamak için hususi kimlik kontrolü yaptıklarına işaret etti.

Telkelah’ta erkek kardeşi öldürülen Rihab ise Beşşar Esad’ın tanrı gibi hareket ettiğini ve intikam almaya çalıştığını söyleyerek: ‘Allah’ım Beşşar ve Mahir’i (Beşşar Esad’ın kardeşi) bizi yaktıkları gibi yak’ dedi.

Telkelaf vadide kalan Alevi köylerle çevrili Sünni bir kenttir. Esad kuvvetlerinin saldırdığı Dera ve Banyas kentlerinin nüfusunun çoğunluğunu aynı şekilde Sünniler oluşturmaktadır.

Suriye insan hakları kuruluşlarından yapılan açıklamalara göre Suriye’de rejim tarafından uygulanan şiddet sonucunda bugüne kadar 700 kişi hayatını kaybetti.

 



Bu haber 1,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,768 µs