iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Obama'nın Ortadoğu konuşması: Suriye için 2 şey söyleyecek

18 Mayıs 2011 11:56 tsi
Obama'nın Ortadoğu konuşması: Suriye için 2 şey söyleyecek Herkes bu konuşmayı bekliyor...iyibilgi Ankara

Beyaz Saray, Başkan’ın Ortadoğu konuşmasına hazırlanıyor. Bu yüzden, tıpkı dün Ankara’nın şahit olduğu helikopter pisti görüşmelerinin benzerleri, “konuyla ilgili tüm taraf ülkelerin” liderleriyle haylidir sürdürülüyor.

Başkan Barack Obama bu konuşmaya ayrı bir önem veriyor ve gerçekten de öyle. Çünkü bu konuşma sırasında sadece tüm bölge değil, dünya kulaklarını bu konuşmaya kabartacak.

Elbette bu konuşmanın can alıcı noktalarından biri de Suriye. Oval Ofis, Suriye meselesini tek başına bir demokrasi sorunu olarak görmüyor. Hatta bu madde hayli sonlarda.

Türkiye, İran, Filistin, Irak, İsrail, Ürdün, Lübnan yakın çemberinin hayat makinalarından biri olarak görüyor. Doğal olarak Suriye’ye ilişkin söyleyecekleri gerçekten kritik ve Şam yönetiminin dengesini de etkilecek.

Peki Suriye konusunda Başkan ne söyleyecek? Başkan’ın bu konuda “özet” olarak söyleyecekleri işte yukarıda saydığımız ülkelerin bakışları da çok alakalı.

Bu nedenle, iki basit noktayı mümkün olduğunca diplomatik bir dille ifade edecek. O noktalar Washington kulislerinde şöyle ifade ediliyor: 1. Esad devam. 2. Suriye tamam!

İfade karışık gibi dursa da, aslında anlaşılır bir özet bu. Şam yönetiminin etrafı temizlenmeli ve Esad “duruşunun” hakkını vermeli. Keza, buna bağlı olarak İran ve uzantıları ile ilişkisini düzenlemeli.

Öte yandan İsrail ile ilişkilerinde daha orta bir çizgide durabilir. ABD, “insan hakları, demokrasi” söylemini Şam’a yönelik her tekrarlayışında anlaması gereken budur. Bu bağlamda Suriye'yi presleyecek bazı yaptırımların gelebileceği-kısa sürede-hissediliyor.

Ancak bu tanım da tercümeye muhtaç: Esad daha Batılı bir yönetim sergilemeli. Bu açık. İkinci nokta ise daha detaylı; bölgenin çözüm isteyen ve şu sıralar çözük yolunda yavaş da olsa ilerleyen konularında kimi zaman iyi kimi zaman zorlayıcı rol üstlenmeli!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,990 µs