En Sıcak Konular

Obama İslam dünyasına seslenecek

18 Mayıs 2011 11:25 tsi
ABD başkanının yarın yapması planlanan konuşmasının öncesinde açıklanan anket sonuçları ABD ve Obama’nın İslam dünyasında imaj kaybettiğini ortaya koydu. Anket sekiz ülkede toplam on bin kişi üzerinde yapıldı.

Pew Araştırma Merkezi’nin geçtiğimiz Mart ve Nisan aylarında toplam otuz gün boyunca yaptığı anket ABD başkanı Barack Obama’nın ve ABD’nin en büyük müttefik ülkelerde bile popülerliğini kaybettiğini gösteriyor. Anket sonuçlarının Obama’nın İslam dünyasına hitaben yarın yapacağı konuşmasının öncesinde gelmesi ise ilgi çekici. Öte yandan ABD başkanının yarın yapmayı planladığı konuşmasının ise Arap devrimlerini, Filistin meselesini ve Bin Laden operasyonunu kapsayacağı açıklandı. Bu, Obama’nın 2009’da Kahire’den yaptığı konuşmasının ardından İslam dünyasına ikinci seslenişi olacak.

Yapılan bir ankete göre son bir yıl içinde Amerika’nın Arap ve İslam dünyasındaki imajı sarsıldı. Anket sonuçları Barack Obama’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki demokratik devrimler hakkında yapmaya hazırlandığı konuşmasının hemen öncesinde geldi.

Merkezi Amerika’da bulunan Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan ve geçtiğimiz Salı günü neticeleri açıklanan bu ankete göre nüfus açısından en büyük İslam ülkesi olan, Obama’nın çocukluğunun bir kısmını geçirdiği Endonezya’da dahi Amerika’yı destekleyenlerin oranı 2010 yılından 2011 yılına yüzde elli dokuzdan yüzde elli dörde düştü.

Amerikan başkanı, İslam ülkelerinin büyük çoğunluğunda popüler değil.  Ankete katılanların çoğunluğu bu ülkelerde görülen demokratik devrimler hakkındaki görüşlerini ise söylemek istemedi.

Amerika’nın müttefiki konumundaki Ürdün’de ABD’yi destekleyenlerin oranı sadece %13. Yani 2010 yılına oranla yüzde sekiz azalmış durumda. Aynı şekilde ABD’nin bir diğer müttefiki olan Türkiye’de de yüzde on yediden yüzde ona düşmüş durumda.
İmaj sarsılırken güvende artış!

Obama’ya güvenip güvenmedikleri sorulan Türklerden sadece yüzde on ikisi güvendiğini söyledi. Bu oran 2010 yılında yüzde yirmi üçtü. Yani yüzde on bir gerileme söz konusu. Obama’ya duyulan güven Ürdün’de Türkiye’nin aksine yüzde iki oranında artış göstererek yüzde yirmi sekize ulaşmış.

Pakistan’da Amerika’ya destek yüzde on yediden yüzde on bire düşmüş. Obama’ya duyulan güven ise hala çok düşük oranda olmakla birlikte yüzde sekizden yüzde ona yükselmiş.

2011 Mart ve Nisan aylarında 30 gün boyunca yapılan ankete Mısır, Endonezya, Ürdün, Lübnan, Filistin, İsrail ve Türkiye’den biner, Pakistan’dan da iki bin kişi katıldı.

Hitap kapsamlı olacak

Pew Araştırma Merkezi’nin bu anketi, ABD başkanı Barack Obama’nın bu hafta İslam dünyasına yönelik yapması beklenilen konuşmasının hemen öncesinde geldi. Obama’nın bu hitabının ana eksenini Mısır ve Tunus liderlerinin düşmesinden sonra Arap dünyasında görülen devrimler oluşturacak.

Yarın yapılması kararlaştırılan bu konuşmasında ABD başkanı, lideri Usame Bin Laden’in geçtiğimiz 2 Mayıs’ta Pakistan’ın Abbodabat Beldesi’nde gerçekleştirilen bir operasyon sonucu öldürülmesinin ardından El-Kaide Örgütü’ne karşı savaşın sürdürüleceğinden de bahsedecek.

Bunlara ek olarak Filistin meselesini de ele alacak. Filistin’in özgürleştirilmesi, Filistin Sultası’nın Kahire’de imzalanan Fetih-Hamas uzlaşmasının ardından önümüzdeki Eylül ayında bağımsız bir Filistin devleti kurulması talebi bu konunun çerçevesini oluşturacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, geçtiğimiz hafta, ABD başkanının konuşmasının kapsamlı olacağını, Tunus ve Mısır liderlerinin düşürülmesine yol açan ve diğer devletleri reforma iten sebepleri içereceğini açıklamıştı.

Obama Müslüman ve Arap dünyasına 2009 yılında Kahire’den seslenmiş ve Amerika ile Müslümanlar arasında yeni bir sayfa açılmasını istemişti.

Yetkililer, ABD başkanının bu konuşması esnasında ülkesindeki göstericilere şiddet uygulayan Beşşar Esad’a güçlü bir gönderme yapacağını, Suriye’ye yönelik hatta belki de direk Esad’ı hedef alacak yeni yaptırımları açıklayacağını belirtti.

 



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs