En Sıcak Konular

Hizbullah davasında flaş gelişme

18 Mayıs 2011 11:17 tsi
Hizbullah davasında flaş gelişme Hizbullah terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Terör örgütü üyesi olmak suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen Hacı İnan ile birlikte 19 sanık hakkında hazırlanan iddianamede örgütün kuruluşu ve bugüne kadar yürüttüğü faaliyetler ile Hizbullah-PKK arasındaki çatışmalar anlatıldı. Örgütün kendileri dışındaki İslami gruplara da şiddet uyguladığı belirtildi.

Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali tarafından hazırlanan iddianamede, operasyonun İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün Hizbullah terör örgütünün yeni stratejisi doğrultusunda legal alanda faaliyet yürüten bazı şahıslar ile örgütte sorumlu düzeyde görev alan şahıslar hakkında soruşturma yapılması yönündeki talebi üzerine 12 Ocak 2010 tarihinde soruşturma başlatıldığı belirtildi. İddianamede, dini motifli terör örgütleri üzerine yapılan akademik çalışmalara da yer verildi. 20. yüzyılda İslam alemini etkileyen Mevdudi, Seyyid Kutub, Hasan El Benna gibi isimlerin ‘cihat’ konusundaki çalışmalarından alıntılar yapılan iddianamede, PKK ile Hizbullah arasındaki çatışmanın nasıl başladığı da anlatıldı.

İddianamede, PKK ile Hizbullah arasındaki çatışmaların, PKK terör örgütünün 1980’li yılların sonundan itibaren Marksist - Leninist ideolojinin bölgede benimsenmemesi sebebiyle, yeni bir açılıma giderek Kürdistan İmamlar Birliği-Kürdistan Dindarlar Birliği gibi oluşumlarla, bölge halkını kendi tabanına çekme gayretlerine girmesi ve bölgedeki muhafazakar kesimlere yönelik faaliyetlerini artırması üzerine başladığı belirtildi.

Hizbullah’ın PKK’ya karşı yapılan mücadeleyi bir İslam-Küfür savaşı olarak kabul ettiği ve silahlı eylemler başlattığı ifade edilen iddianamade, bu çatışmalar sırasında her iki taraftan da pek çok örgüt mensubunun yaralandığı ya da hayatını kaybettiği kaydedildi.

Hizbullah’ın özellikle 1996 yılına kadar çok sayıda şiddet içerikli eylem düzenlediği anlatılan iddianamede, “Örneğin devletin belirlediği resmi rakamlara göre 1992-1994 yılları arasında Diyarbakır'da 169, Batman'da 190, Silvan'da 82 olmak üzere toplam 526 kişi Hizbullah tarafından öldürüldü. Hizbullah aynı zamanda kendisi dışındaki İslami gruplara da şiddet uyguladı. Örneğin İlim grubunun lideri Fidan Güngör, üst düzey yöneticileri Şehmuz Narin, Sebahattin Taylan, Ubeydullah Talan, Menzil Kitabevi Sahibi Zeki Güngör gibi bir çok islamcı Hizbullah tarafından öldürüldüler. . Hizbullahın şiddet eylemleri 1995'ten sonra Türkiye'nin Metropol şehirlerinde de yoğunlaştı. Belirlediği strateji kendisinden olmayan herkesi öldürmek, korkutmak ve pasifize etmektir. 29 Aralık 1999 tarihinde Nurcu tarikatı ile ilişkisi olan Zehra Eğitim ve Kültür Vakfının yöneticilerinden İzzettin Yıldırım, 1998 yılında İslamcı Feminist Yazar olarak bilinen Gonca Kuriş'de Hizbullah tarafından kaçırıldı.” denildi.

cihan



Bu haber 985 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs