En Sıcak Konular

İngiltere enflasyonda Türkiye'yi geçti

18 Mayıs 2011 08:43 tsi
Avrupa'da ekonomik istikrarsızlığın etkileri ülkelerin enflasyon rakamlarına da yansımaya başladı.

İngiltere'de son iki buçuk yılın zirvesini gören enflasyon nisanda yüzde 4,5'e ulaştı. Türkiye fiyat artışlarında ilk kez İngiltere'nin gerisinde kaldı.

Uzun yıllar yüksek enflasyon sebebiyle Avrupa'nın eleştiri oklarına hedef olan Türkiye, artık İngiltere'den bile iyi duruma geldi. Nisanda Türkiye'de yüzde 4,26 olan enflasyon, İngiltere'de yüzde 4,5'u buldu. Artışa, Paskalya tatilinde zamlanan ulaşım ücretleri ile sigara ve alkol ücretlerinin yol açtığı açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, enflasyonun yüzde 5'e çıkabileceği uyarısı yapmıştı.

İngilizler için iyi haber ise yine Ulusal İstatistik Kurumu'ndan (ONS) geldi. Geçen ay tüketici fiyatları artarken perakende satış endeksi yüzde 5,2'ye geriledi. Euro Bölgesi'nde devam eden ekonomik istikrarsızlık enflasyonu tetikleyen fiyat artışlarına da neden oluyor. Portekiz, Yunanistan, İrlanda ve İspanya gibi ülkelerdeki kriz, İngiltere'deki ekonomiyi de etkiliyor. Bu yüzden İngiltere'de enflasyon global krizin tam ortasında yani 2008 Eylül'ünde ulaştığı düzeye ilk kez bu kadar yaklaştı. İki buçuk yıl önce ülkede enflasyon yüzde 5,2 ile rekor kırarken, Türkiye'deki enflasyon yüzde 11,13 düzeyinde idi.

Türkiye ve İngiltere'nin enflasyon rakamları ilk kez mart ayında birbirine çok yakın bir değere ulaştı. Türkiye, İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 41 yıllık rekoru kırarak yıllık enflasyonda yüzde 3,99'u yakaladı. Söz konusu ayda İngiltere'de enflasyon yüzde 4'tü. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Bizdeki enflasyon yüzde 4, İngiltere'deki de yüzde 4. Bu benim ömrümde ilk defa gördüğüm bir şey." açıklamasını yapmıştı. Şimdi ise ilk kez İngilizlerin enflasyonu Türkiye'nin yüzde 5 üzerinde seyrediyor. Merkez Bankası enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,9'a kadar yükseleceğini tahmin ediyor. Yıl sonunda yıllık enflasyon hedefinin ise yüzde 5,5 olacağı belirtiliyor.

TÜİK verilerine göre, nisan ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0,87, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0,61 arttı. Aynı ay itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 4,26'ya çıkarken, ÜFE'de yüzde 8,21'e geriledi. İngiltere'de nisan ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 0,5 yükseldi.

İngiltere Merkez Bankası'nın hazırladığı son enflasyon raporunda, ülkede yakıt ile gıda fiyatlarındaki artışın, az tüketimin de etkisiyle enflasyonu tetiklediği kaydedildi. Mervyn King de değerlendirmesinde, İngilte-re'de enflasyonda büyük bir belirsizlik yaşandığını ifade ederek, "enflasyonun tahmin edildiği gibi düşmeyebileceğini" kaydetti. Banka ayrıca, ülkenin 2011 yılı için gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH), daha önce yaptığı yüzde 2'lik tahminden yüzde 1,75'e düşürdü.

bugün



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,021 µs