En Sıcak Konular

Türkiye artık köprü değil merkez

15 Mayıs 2011 15:39 tsi
Türkiye artık köprü değil merkez İşte yeni dış politikanın parametreleri...

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ANALİST'te Yazdı: "Türk Dış Politikasının Yeni Parametreleri"
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK)’nun aylık strateji dergisi ANALİST’in Mayıs sayısında, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu “Türk Dış Politikasının Yeni Parametreleri” başlıklı yazısıyla, yeni dönemde izlenen dış politikanın Türkiye’nin etkinliğini bölgesellikten küreselliğe taşıdığını ve bu yeni dış politikanın önemli üç sacayağı üzerine kurulu olduğunu anlatıyor.

“İki bloklu sistemde daha çok düşman kavramı üzerinden şekillenen ve genel güvensizlik inşasından nasibini alan dış politika, korku unsuru bir oyuncunun ortadan kalkmasıyla giderek işbirliği kavramı üzerinden şekillenmeye başladı” diyen Dedeoğlu “Sovyet tehdidi” baskısından kurtulan Türkiye’nin dış ilişkilerdeki önceliklerini genişletme imkanı bulduğunu anlatıyor.

Dedeoğlu’na göre, Irak işgaliyle bu yeni süreç de kesintiye uğradı. Bununla birlikte, ABD’ye güvensizlik yaygınlaştı ve daha da önemlisi “güvenlik öncelikli dış politika” tekrar devreye girmiş oldu. Fakat yine de yeni sürecin devam etmesiyle Türk dış politikasında üç önemli sacayağının oluşmaya başladığını belirtiyor.

Dedeoğlu bu sacayaklarından ilkinin, “dış ilişkiler alanındaki değişim” olduğunu ifade ediyor: “Hükümetler arasında sorunlar olsa dahi, halkların yan yana gelmelerini sağlayacak önlemler alındı. Bu konuda ise öncelik toplumsal taleplere veridi.”

Yeni dönem Türk dış politikasının ikinci sacayağının, “dış politikanın coğrafi hedefi” olduğunu dile getiren Dedeoğlu, bunun aşılmasıyla birlikte Türkiye’nin yalnızca Batı ittifakında yer almayıp farklı özellikteki pek çok ülke ile ilişki kurulmasının yolunun açıldığını söylüyor.

Son sacayağı olarak da, bu yeni süreçte Türkiye’nin “bölgesel ve küresel düzeyde proje üreten ülke” olarak ön plana çıktığı vurgulanıyor. Dedeoğlu, “yeni dönem dış politika anlayışı Türkiye’yi ‘köprü’ olmaktan çıkarıp ‘merkez’ yapma gayreti içinde” diyerek, ayrıca, eski dönem dış politika ile yeni süreçte izlenen dış politikanın farklarından birini daha ortaya koymuş oluyor.

Makalesinin sonunda bu yeni politikanın Türkiye’yi bölgeden küreye taşıdığını vurgulayan Dedeoğlu, bunun aynı zamanda kürede daha önceden kendine yer tutmuş ülkeler için bir rahatsızlık sebebi olduğuna işaret ediyor. Ancak, Türkiye’nin bu oyuncular arasına girme yollarını zorladığının altını çiziyor ve başarılar kaydedilmesinie yönelik fikirlerini paylaşıyor.


Gülin Merve Eyel
USAK Stratejik Gündem



Bu haber 1,834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,665 µs