En Sıcak Konular

Finlandiya’da Euro-Liberal Hükümet kuruluyor

15 Mayıs 2011 14:34 tsi
Finlandiya’da Muhafazakâr Kokoomus Partisi, Gerçek Milliyetçi Partisi’ni devre dışı bırakarak Euro-Liberal Şehirliler Hükümeti adlı yeni model hükümeti kurma çalışmalarına başladı.

Kokoomus Partisi, hükümet için Sosyal Demokrat Parti (SDP), İsveç Halk Partisi (RKP), Yeşiller (Vihreät) ve Hristiyan Demokratlar ile görüşecek.
   
Muhafazakar Kokoomus partili ve hükümeti kurma görevini yürüten Jyrki Katainen, yeni hükümet kurma modelini sundu. Eğer yeni öneri kabul edilirse Finlandiya’da çok partili Euro-Liberal Şehirliler Partisi kurulacak. Gerçek Finliler Milliyetçi Partisi ise by pass ediliyor.
   
Seçimlerde büyük başarıyla çıkmasına rağmen bir türlü uyumlu bir çizgide olamayan Milliyetçi Fin Partisi muhalefete çekilme kararı aldı. Hükümet kurma çalışmalarında özellikle Avrupa karşıtlığı ve Portekiz’e yardım çerçevesinde gösterdiği uyumsuzluktan dolayı muhalefette kalacağı düşünülüyor.
   
Parti Başkanı Timo Soini de kesinlikle düşüncelerinden geri adım atmayacağını ve muhalefette kalmaya razı olacaklarını açıkça dile getirmiş durumda. Son parlamento seçimlerinde Avrupa Birliği’ndeki bazı ülkelere yapılacak yardım paketlerine karşı olduklarını savunan partinin aslında çıkış noktası da Yunanistan'a yapılan 8 milyar Euro’luk yardım paketi olmuştu. Sırada Portekiz için yapılması gereken yardım paketi vardı fakat araya seçimler girmesiyle yapılması gereken yardım paketini yeni kurulacak hükümetin karar vermesi gerekiyordu.
   
Fin halkına Portekiz gibi sırada başka ülkelerin yardıma ihtiyacı olduğunu ve iktidar olduklarında bu yardımların kısıtlanacağını beyan ederek oy toplayan milliyetçiler oylarını büyük oranda yükselterek üçüncü parti durumuna yükselmişlerdi ancak yeterli olmadı. Bunun yanı sıra hükümet kurma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
   
Önümüzdeki haftada hükümet kurma çalışmaları devam edecek. Önce Kokoomus Partisi’nden başlanacak ve Sosyal Demokrat Parti, İsveç Halk Partisi, Yeşiller ve Hıristiyan Demokratlar ile görüşülecek ve Euro-Liberal Şehirliler Hükümeti kurulmaya çalışılacak. Bu partilerden sol görüşlü olarak sadece SDP var. Diğer partiler olaya sıcak bakarken Yeşiller Partisi daha tam kararını vermedi.
   
Yeşiller Partisi Başkanı Anni Sinnemaki, bazı şartları olduğunu ve yeni kurulacak hükümetin Finlandiya’da en son yapılması planlanan nükleer santralin yapımına izin vermemesini istiyor. Bunun dışında çevre ve hava kirliliğini önleyici tedbirlerin arttırılması, fakir insanları destekleyici parasal katkıların arttırılmasını talep ediyorlar.
   
Turku Üniversitesi’nin Parlamento ile ilgili Bölüm Başkanı Ville Perna, Fin gazetelerine verdiği demeçte Euro-Liberal Hükümet yönteminin şu anki duruma göre en uygun yöntem olduğunu söyledi. Ville Perna’ya göre iki büyük parti ve diğer küçük partilerin yardımı ile çok kolay bir şekilde uyumlu bir hükümet kurulabilir. Çünkü bu partilerin düşünce tarzları aşağı yukarı aynı ve Euro-Liberal Hükümetin, Milliyetçi, Muhafazakâr ve Sosyal Demokratların kuracakları çoğunluk hükümetinden daha uyumlu olması kaçınılmaz ve büyük partilerin aralarında çok büyük düşünce farkları bulunuyor.
   
Özellikle Avrupa Birliği konusunda görüş farklılığı ile bilinen Milliyetçi Fin Partisi’nin ileride Finlandiya’yı çok zor durumda bırakabileceği öngörülüyor. Eğer Finlandiya Avrupa Birliği’nde uyumsuz ve sorunlu olursa Avrupa Birliği’nin buna karşılık çok sert yaptırımlarda bulunacağına kesin gözüyle bakılıyor.
   
Sorunlu bir hükümetten ziyade daha uyumlu bir hükümet kurulmasının en doğru yol olduğunu dile getiren Turku Üniversitesi Siyaset Bilimi Uzmanı Mari Niemi ise Euro-Liberal bir hükümet yapısının özellikle Yeşiller Partisi açısından bazı sıkıntılar doğurabileceğini ifade ediyor.
   
Tampere Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Risto Heiskala da böyle bir hükümet kurulmasının şu an için en uygun yol olduğunu söylüyor. Heiskala, “Sonuç olarak yeni kurulacak hükümeti önümüzdeki günlerde zor kararlar bekliyor. Dünyanın ekonomik kriz ile boğuşuyor olması ve diğer taraftan Finlandiya’nın AB ülkelerine yapacağı yardımın toplamda 17,2 milyar Euro’yu bulacağı, kurulacak hükümeti son derece terleteceğe benziyor.” ifadelerini kullanıyor.

cihan



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,821 µs