En Sıcak Konular

İTÜ'den Kütahya'ya iyi haber

14 Mayıs 2011 22:56 tsi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, Kütahya'da gümüş işlenip üretilen tesisteki siyanürlü suyun bulunduğu barajda bir setin çökmesine ilişkin, “Kütahya ve Eskişehir'in içme suyu kaynak

Kütahya Valiliğinde, Eti Gümüş A.Ş'ye ait tesisteki olayın ardından yapılan çalışmalara ilişkin toplantı yapıldı.

Valilikçe oluşturulan Üst Denetim Heyetinin Başkanı ve Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 7 Mayıs'ta dört kademeli barajda bulunan üç setten birinin çökmesi sonucu olağanüstü bir durum yaşandığını ve konunun ilgili Bakanlıklar ve Valilik bünyesinde titizlikle ele alındığını bildirdi.

Setin kısmen yıkılması sonucu ikinci havuzda oluşan basıncın azaltılmasında hızla yapımı devam eden beşinci havuzun bir an önce hizmete alınmasının önemli olduğunu ifade eden Horozoğlu, “Bölgeden aldığımız numunelerin analizlerini yapıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Öztürk ise maden atığı çamur depolama barajlarındaki üç numaralı setin kısmen hasar görmesi sonucu atık barajı sahası dışına herhangi bir sıvı veya katı atık sızıntısının olmadığını belirlediklerini söyledi.

Kısmen zarar gören set dışındaki setlerin hasarsız olarak fonksiyonlarını yerine getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:
“Çevreye herhangi bir atık sızıntısı söz konusu değildir. En alt kısımdaki bir numaralı atık havuzunun dış seti topuğundaki mevcut gövdede bulunan drenaj suyu toplama kuyusundaki drenaj suyu debisinde olay sonrası herhangi bir ilave debi artışı söz konusu değildir. Drenaj kuyusunda toplanan sular pompayla bir numaralı havuza geri basılmaktadır. Atık barajı çevresindeki iki yeraltı suyu kalitesi gözlem kuyusundan alınan örneklerde zararlı olabilecek maddelerin artmadığı tespit edilmiştir. Olay dolayısıyla atık depolama baraj sahası dışındaki yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarında herhangi bir bulaşma söz konusu değildir. Özellikle Kütahya ve Eskişehir'in içme suyu kaynaklarında insan ve çevre sağlığını etkileyecek herhangi bir olumsuzluk kesinlikle görülmemektedir. Kütahya Valiliği ve ilgili teknik uzmanların konuyla ilgili olarak almış oldukları teknik tedbirlerin yerinde ve yeterli olduğu gözlenmiştir.”

Prof. Dr. Öztürk, bir numaralı havuzun dış setinin daha güvenli kılınması amacıyla şev güçlendirme işlemlerinin sürdüğünü, mevcut havuzlara yeni atık çamur ve atık su girişi yapılmadığını sözlerine ekledi.

Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha ise yapılması gerekenlerin olay gününden itibaren hızla yerine getirildiğini, şu anda hiçbir riskin olmadığını belirtti.

A.A.



Bu haber 922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,587 µs